През септември очакваме да се появи iOS 17 и с нея Apple ви предлага много интригуваща екстра - да смените забравената парола на телефона си в рамките на гратисен период 72 часа. Бонусът? Устройството ви няма да блокира. Ето как се случва всичко.
Когато въведете неправилен код за достъп на устройство с iOS 17 след направена промяна, просто докоснете опцията Forgot Passcode? (Забравен код за достъп?) в долната част на дисплея, за да използвате опцията Try Passcode Reset (Опитайте да нулирате кода за достъп). Докосването ѝ ви позволява да използвате стария си код за достъп, за да създадете още един нов код за достъп. 


Разбира се, винаги има и изключения, свързани с някои не толкова дружелюбни ситуации - като например ако някой е научил паролата ви. В тези случаи има и настройка Expire Previous Passcode Now, която можете да използвате. (Имайте предвид, че ако използвате тази опция, вече няма да можете да използвате стария си код за достъп до устройството, ако забравите новия си код за достъп.) За да използвате новата опция в iOS 17, следвайте следните стъпки: Settings -> Face ID/Touch ID & Passcode -> Expire Previous Passcode Now -> Expire Now.  
Промяната на паролата на акаунт в Apple ID с паролата на iPhone все още е възможна, въпреки че в доклад на Wall Street Journal от февруари се посочват случаи на крадци, които шпионират потребители на iPhone на публични места, когато те въвеждат паролата си, и след това крадат устройството, за да получат достъп до него. 
През юни 2023 г. ръководителят на софтуерното инженерство на Apple Крейг Федериги заяви, че Apple продължава да "търси други начини за справяне с този проблем", но засега не са направени никакви промени. За да се затрудни кражбата, Apple препоръчва на потребителите да преминат от четирицифрен код за достъп към буквено-цифров код за достъп, който ще бъде по-труден за шпиониране от крадците. Това може да се направи и в Settings-> Face ID & Passcode -> Change Passcode. 

Снимки: Unsplash

Виж още: Тези настройки на iPhone ще ви позволят да водите телефонен разговор дори на най-шумното място

Тагове: