Въпреки че графенът е известен със своята красива симетрия, ако се добавят някои несъвършенства, става много интересно – по-специално той има потенциал да направи горивните клетки по-добри и по-евтини.

Учени от Северозападния университет в Чикаго и други институции си „играят“ с материала, превръщайки го в мембрана за водородни горивни клетки. Те установили, че чрез „избиване“ на най-малко четири въглеродни атома от обикновената девствена структура на графена, той се държи значително по-добре. Само за няколко секунди голям брой протони (и нищо друго) се пропускат от несъвършенствата в структурата на графена, които ефективно генерират електричество.

Мембраната от "дефектен" графен транспортира протоните много по-бързо и по-избирателно, отколкото стандартните мембрани за горивни клетки, които са склонни да пропускат прекалено много примеси.

Всичко това може да доведе до по-малко сложни и хиперефективни горивни клетки в батериите за електромобили, вятърни и слънчеви инсталации. Според изследователите техниката също така може да доведе до подобрения в стандартните батерии.

Графенът може би най-накрая ще започне да се използва практически, защото до момента е по-скоро лабораторен материал.

 

 

Прочетете още: Китайски учени предполагат, че съществува нов тип графен