Коя е най-голямата и важна технологична иновация на 2015 година? Този въпрос ви зададохме още в средата на октомври, когато дадохме началото на деветото издание на HiEnd EPA (гласувайте тук) – единствената подобна инициатива у нас, в която вие, нашите читатели, определяте най-добрите технологични продукти за отминаващата година. След като ви попитахме кой е най-добрият смартфон, днес, по-малко от десет дни преди края на инициативата, ще ви разкрием и как върви борбата в една от най-интересните категории – иновация на годината. Изберете своя фаворит във всяка от категориите, за да участвате в томболата за безшумния ултрабук Asus UX305. След като имахме възможност да прегледаме тестовия модел, можем да кажем, че ни беше трудно да се разделим с него. Причината е, че е удобен спътник и умен придружител.

Тази година подходихме по различен начин към битката на иновациите. Разликата е, че не номинирахме определени продукти, а по-общата същност на технологията. Това ни отведе до интересни иновации, които смятаме, че ще променят бъдещите продукти, а и цели индустрии. В момента сериозен водач, събрал една трета от гласовете, са самоуправляващите се автомобили. След тях се нареждат иновативните и изненадващи HoloLens – очилата за добавена реалност на Microsoft. В топ три влиза още технологията 3D Touch/ Force Touch на Apple. Останалите номинирани са Windows 10 Continuum + Docking, Samsung SmartThings и интересните сензори и идеи на Canon за бъдещето.


 

Въпреки че темата за самоуправляващите се автомобили не е от тази година, едва през 2015-а тези умни коли се усещат не като футуристичен проект, а като нещо, по което се работи усилено. Много от големите производители вече имат нужната технология, която може да бъде продавана на относително добра цена. Разбира се, “относително добра” не е никак ниска сума. В момента сякаш единствената и най-голяма спирачка за масовото навлизане на подобни автомобили (ако оставим цената) са регулациите. За разлика от странно изглеждащите първи опити на Google в света на автономните возила, автомобилите от тази година изглеждат отлично, а всички камери и сензори, които трябва да ръководят возилото, са добре прикрити. На CES 2015 BMW впечатли с концепцията за кола, която, след като стигнете до нужната дестинация, отива да се паркира сама, а когато имате нужда от нея, можете да я извикате чрез приложение.

Смесената (добавена) реалност също не е нещо изцяло ново, но Microsoft успя да я впрегне с един изключително интересен продукт – HoloLens. Очилата комбинират виртуалното с реалната среда, в която се намира носещият ги. Още нещо много важно и отличаващо HoloLens от конкуренцията е, че за тяхната работа не е нужна връзка нито към PC, нито към телефон. Причината е, че те комбинират целия нужен хардуер и софтуер (разбира се, версия на Windows 10) в тялото си. Това ги прави много по-мобилни и практични, а и отваря сериозна възможност разработчиците да се развихрят.

До края на HiEnd EPA 2015-2016 остават по-малко от десет дни, но въпреки това можем да станем свидетели на интересни размествания на върха във всяка категория – всичко зависи от вас. За съжаление все още не можем да осигурим за награда някой самоуправляващ се автомобил, но благодарение на Asus един от гласувалите ще грабне ултрабука UX305. 13.3-инчовият лаптоп е оборудван с Full HD екран, процесор Intel Core M, говорители Bang & Olufsen и батерия, която ще издържи 9 часа. Машинката е с профил от едва 12.3 мм и си заслужава титлата компактна. Не забравяйте, че ако поканите и ваши приятели в гласуването, увеличавате шанса си в томболата. Пожелаваме успех на всички и ви очакваме на epa.hicomm.bg.

А според вас коя е най-интересната технологична иновация в последните години?

Коя е играта на годината?