Египетските разкопки винаги са били предмет на интерес от страна на учените, а тайните в района никога не свършват. Сега е открит огромен черен, гранитен саркофаг в град Александрия, на северното крайбрежие на Египет. Древният ковчег е с височина 185 см, дължина 265 см и широчина 165 см – най-големият, откриван някога в местността.

В същата гробница е открита и огромна скулптура от алабастър с формата на глава. Според експертите това е изображение на някой, който е погребан именно в този саркофаг.

Самата гробница се отваря за пръв път от 2000 години насам, нещо доста рядко срещано, тъй като гробниците в Египет са често отваряни и обирани през известни периоди от време. Местността, където е гробницата, е разкопана поради строежи на нови сгради, което е довело до откритието. Черният саркофаг остава мистерия за момента, тъй като се водят усилени дебати дали и кога да бъде отворен той. Твърде е вероятно в него да е погребан човек с висок статут, който да е добре познат и в историята. В следващите пет години работата по разкопките ще продължат, тъй като има голям шанс в земята да се открият още находки.