Древната глинена плоча, позната като Plimpton 322, е предмет на изследвания от известно време насам. Сега една различна интерпретация на написаното върху нея води до съвсем нова теория от двама математици от университета Ню Саут Уелс – Даниел Ф. Мансфийлд и Норман Уайлдбъргър. Те твърдят, че древните вавилонци може би са измислили доста развита форма на тригонометрията – и то много преди гръцките математици да предоставят своите концепции за нея.

Според Мансфийлд и Уайлдбъргър модерните възприятия на тригонометрията, която познаваме и използваме, трябва да се изследват отново на фона на откритото на плочата. Формата на тригонометрия, която вавилонците са предоставили, е много различна от настоящата. Учените казват, че на плочата присъстват изключително сложни и усъвършенствани математически теории, които буквално биха променили областта. Plimpton 322 е от периода между 1822 и 1762 г. пр.Хр. и е открита през 20-те години от американския археолог Едгар Банк в Ларса. Впоследствие плочата е продадена на Джордж А. Плимптън и така се озовава в колекцията на университета Колумбия.

По повърхността на плочата има четири колони и 15 реда клиновидни числа, които съответстват на теоремата на Питагор – съотношението между трите страни на правоъгълен триъгълник. Според новото изследване тя е доказателство за „напълно непознат вид тригонометрия, която е надскочила времето си с хиляди години“. Ако интерпретацията на Мансфийлд и Уайлдбъргър е правилна, Plimpton 322 не само ще бъде обявена за най-старата тригонометрична таблица, позната на човечеството, но и за първата в света напълно точна тригонометрична таблица. За разлика от днешната тригонометрия тази древна форма използва шестдесетична система, която позволява на математиците да използват цели числа и води до много по-точни калкулации, отколкото с използването на ъгли и приближения. Някои учени, разбира се, намират теорията за силно спекулативна – така смятат например от Дренския национален център за научни изследвания в Париж и от университета Хумболд в Берлин.