Зимата и първият сняг винаги носят противоречиви чувства за повечето хора. От една страна, бялата снежна покривка успява за известно време да придаде по-свеж въздух, от друга – „любимата“ на всички градска киша започва да тормози и най-големите любители на сезона. Има и един друг аспект, за който невинаги се сещаме - по-замърсения въздух, който дишаме. Причината е, че през зимата доста домакинства се отопляват с твърдо гориво – дърва или въглища, които отделят доста фини частици. Това, в комбинация с по-големия трафик и задръстванията прави дишането в града предизвикателство. Колкото и да пазим дома си чист, проветряването е задължителна част от ежедневието ни и няма как да избягаме от фините частици, които идват отвън. Всичко това води до алергии, потенциални заболявания или други усложнения. Освен бягството от големия град има и друго решение на този проблем. Това са въздушните пречистватели, чиято задача е да филтрират въздуха в затворени пространства и да ги направят по-приветливи и здравословни за дишане. В следващите редове се спираме на LG PuriCare AS95GDWV0, който не само ни помага да се отървем от твърдите частици, но елиминира и различни видове миризми, които се разнасят отвън.

Дизайн и възможности

Първото нещо, което отличава новия въздушен пречиствател на LG, е ефектният конусовиден  дизайн. Той представлява бяла кула от две основни нива, висока малко повече от метър, и няма да заема много пространство. Нещо повече, без проблеми може да пасне на всеки интериор. LG PuriCare AS95GDWV0 се монтира лесно и осигурява 360-градусово покритие. Максималната площ, която може да покрие, е 91 кв.м, като работи до 7.5 м с най-висока ефективност. Дизайнът, който е във формата на кула, има едно голямо предимство – позволява да се пречистват и ниските слоеве на помещението, а не само високите, както доста други устройства правят. По този начин дори малки деца, лазещи бебета или домашни любимци също ще могат да дишат пречистен въздух.

Системата разполага с шестстепенно филтриране. Първите две степени елиминират финия и ултрафиния прах, третата е насочена срещу алергените, а останалите три са фокусирани върху премахването на различните видове миризми, както и на вредните химикали. LG PuriCare AS95GDWV0 е уникален с това, че може да обхване всички частици във въздуха, които са с диаметър от 0.3 микрометъра, независимо дали са прахови елементи, химични или димни такива. Друго важно качество на филтъра е, че е напълно безшумен въпреки наличието на голям вентилатор в устройството и непрекъснатия въздушен поток, който обработва.

Всичко е умно

Ако си мислите, че LG PuriCare AS95GDWV0 е просто един голям филтър и вентилатор в лъскава опаковка – дълбоко грешите. Устройството има доста умни функции, които автоматизират голяма част от дейността му. То разполага с четири сензора: един за газове и миризми и по един за различните PM прахови частици – 10.0, 2.5 и 1.0, като последният е за най-фините с размери до 0.3 микрометъра. С тяхна помощ филтърът автоматично разбира какво е нивото на замърсяване и регулира степента, на която да работи. Когато въздухът е чист, устройството е в режим на изчакване, но ако отворите прозореца и сте на бул. "Цариградско шосе" в час пик, то моментално ще превключи на най-силен режим.

Умният дисплей на върха на LG PuriCare ви дава пълна информация какво е състоянието на въздуха в стаята, в която то е активно, при това в лесно измерима скала от 1 до 4, като всяко ниво е в различен цвят. Червеният означава най-високата степен на замърсеност, а зеленият – че атмосферата в стаята е максимално пречистена.   

Подобно на редица умни устройства на LG, и този филтър може да се контролира дистанционно чрез мобилно приложение. С помощта на Smart Thinq ще следите какво е състоянието на въздуха вкъщи, дори и да сте на работа или някъде в движение. Можете да го активирате, ако вече сте на спирката на рейса или ако детето ви се е прибрало от училище.

LG PuriCare AS95GDWV0 е подходящ помощник за всяко домакинство, което живее в големия град и иска да диша максимално чист въздух – бързо, лесно и умно. В България въздушният пречиствател ще бъде наличен от януари в търговските вериги.