Хората, които играят продължително видеоигри, се чувстват по-щастливи от тези, които не играят, показва скорошно проучване на Оксфордския университет, в което участие взимат 3274 геймъри. Използвани са данни от гейминг индустрията за действителното потребление на участниците в изследването, а не както се прави стандартно при такъв тип изследвания – чрез въпросник. Проучването, което е първо по рода си от този тип, се фокусира върху две видеоигри – Plants vs Zombies: Battle for Neighborville и Animal Crossing: New Horizons. Учените от Оксфорд са работили в партньорство с Nintendo и Electronic Arts.

Преживяното по време на игра и социална връзка с други хора може да допринесе за здравословното благосъстояние на хората, сочат данни от изследването. Всъщност тези, които се забавляват играейки, споделят по-често, че се чувстват добре от тези, които не играят игри.

Според проучването игрите не са вредни за човешкото здраве, не водят до агресия и пристрастяване, а точно обратното, но учените от Оксфорд посочват, че изследването им е по-скоро моментна снимка, отколкото цялостна картина на гейминга. Сред факторите, които влияят върху благосъстоянието, са самото преживяване от играенето, както и социалният елемент, присъстващ в повечето съвременни игри. Именно те могат да бъдат свързани с положителното влияние върху психиката.

Снимки: shutterstock

Виж още: Ще постави ли COVID-19 на колене Airbnb?