Две години! Точно толкова време измина от последния път, в който тествах продукт на Prestigio. Това беше флагманът на компанията MultiPhone 5505 Duo, който остави приятно впечатление у мен. Не, не можех да го сравнявам с върховите постижения на по-наложените марки, но не и това беше целта - телефонът беше създаден, за да удовлетвори нуждите на потребителите, които търсят модел с добро съотношение на цена и качество.

Това е и причината да проявя интерес към един от по-новите модели на Prestigio, но този път в друг продуктов клас - MultiPad Visconte V. Другата причина беше чистото ми любопитство на човек, който трябва да носи 2-килограмов лаптоп почти ежедневно. Може и да не звучи много, но всеки знае точно колко бързо това се променя. А и точно в тези моменти в движение лаптопът всъщност ми трябва за писане на текстове, отваряне на страници, лека обработка на снимка (например вкарване на точното съотношение на заглавната снимка на материалите ни), Skype и Slack. В тези моменти мултимедията е на по-заден план, а игрите - напълно забравени.

Дълго време съм обмислял в схемата да вкарам таблет - но този тип устройства така и не успяха да спечелят сърцето ми. Те са чудесни за консумиране на съдържание, но не и за създаване. И така, след по-продължителна история на запознанството ми с Visconte V идва време и за самия таблет и какво е впечатлението ми от него.

 

Първо - видимата част

Едно е сигурно - още преди да включим дадена джаджа, първо формираме впечатлението си за външния й облик. А и сякаш в последната година именно дизайнът започва да заема много важна роля в успеха на технологичните продукти. Далеч са времената, когато една идея по-бързият процесор беше по-важен от облика на конкурентното устройство.

От Prestigio са потърсили интересно решение за цветовете на MultiPad Visconte V - комбинация от шоколадово кафяво и червено. Може и да звучи странно, но всъщност комбинацията е наистина сполучлива. Целият гръб на таблета е в кафявия нюанс, а левият и десният профил са червени. Вероятно целта е да се подкрепи идеята, че устройството може да се използва и за гейминг (нещо, което ще засегна след малко), но независимо от предварителните намерения Visconte V изглежда приятно за окото. Цветовата комбинация се запазва и при клавиатурата. Това е важно за приемствеността между двете, тъй като най-голямата сила на таблета е именно в придружаващата го клавиатура.

 

Изработката е от матова пластмаса, която при натиск се усеща здрава, но е предразположена към надраскване. На гърба откриваме само 2 MP камера (леко изпъкнала), а на десния профил - говорителите. Тук ще отделя съвсем малко място за камерите, тъй като те са това, което се очаква от подобни сензори – предната е напълно достатъчна за видеоразговори.

Отляво са разположени портовете за комуникация (два стандартни USB 2.0 входа и по един miniUSB, mini HDMI и 3.5 мм жак за слушалки). Тук е и слотът за microSD карта, като чрез него можете да добавите още 64 GB към вградената памет. На пазара има варианти с 16, 32 или 64 GB вътрешна памет, като препоръчвам да изберете между последните два, иначе можете да изпитате сериозна необходимост от още място.

Добрата новина е, че към двата USB порта можете да включите периферия като мишка, а micro HDMI портът е удобен за връзка към по-голям монитор. Последното може да се осъществи и безжично чрез наличния Wi-Fi Direct.

В долния край на таблета е конекторът за връзка към клавиатурата и магнитите, които фиксират устройството. Това означава, че просто го поставяте на определеното място, a магнитите вършат останалата работа. Разделянето е с издърпване - не е нужно натискането на бутон.

На предния панел са 10.1-инчовият HD екран, Start бутонът (присъствието му е добра новина, тъй като някои от предишните модели на компанията бяха без него), предната камера (отново 2 MP) и сензорът за автоматични нива на яркост. Рамката около екрана не е никак малка, което прави размерите една идея по-големи, но от друга страна - имате достатъчно място за държане.

Ако трябва да обобщя външния вид, таблетът изглежда и се усеща солидно, а цветовата комбинация ми хареса. Не е от най-тънките на пазара и от най-елегантните, но общото ми впечатление остава в границите на положителното. Като дори можете да използвате клавиатура за защита на предния панел.

 

 

Клавиатурата

Това безспорно е един от най-важните елементи, които надграждат над таблета, за да можем да го определим спокойно като устройство от типа 2 в 1. Както вече казах, връзката към нея става лесно, а стабилността на таблета идва от повдигната част в края на клавиатурата (зад мястото за връзка). Това всъщност се оказа както добро, така и не чак толкова добро решение. Добрата страна е именно тази стабилност, която ви уверява, че таблетът няма да падне, докато пишете или се навигирате из менюта и прозорци. От друга страна, тя е фиксирана и не позволява да променяте ъгъла. Така този избор ви е отнет и не можете да побутвате екрана напред или назад.

Бутоните на самата клавиатура са достатъчно големи, за да свикнете бързо с тях и да избягвате инцидентни натискания. Единствено бутоните за навигация са по-малки, но по-рядката им употреба не ги прави жизненоважни. Наличен е и тракпад (припомням, че можете да свържете и външна мишка), който съвсем очаквано е с по-скромна площ, но всъщност върши чудесна работа в движение. Единствено размерът му прави използването на преки пътища (скрол и т.н.) по-трудно за заучаване.

 

Зад видимото

Дойде време и за хардуера. От Prestigio определят MultiPad Visconte V като един от най-мощните си модели и като “спътник в игрите”.

Започвам с дисплея, който се разпростира на 10.1 инча. Ако трябва да бъда откровен, подобен размер е наистина удобен за мобилна работа. Устройството се побира лесно в раница или чанта, а инчовете са достатъчни, за да можете лесно да оперирате между няколко прозореца, да обработвате снимка или да играете някои непретенциозни игри. Резолюцията е 1280x800 пиксела, което проличава в някои моменти, но общото представяне е напълно задоволително. Останах доволен от яркостта, която е достатъчна и за работа на открито, а IPS матрицата гарантира обуздани цветове, които се запазват дори при по-сериозен ъгъл.

Под капака е 4-ядреният процесор Intel Atom Z3735F, част от линията Bay Trail-T. Подобен процесор можем да открием и в други модели от типа “две в едно” и причината е, че те осигуряват добра производителност срещу добра цена, но и още по-важно - енергийна ефективност без активно охлаждане. Сериозна роля за е изиграл 22nm производствен процес. Процесорът достига максимална скорост от 1.83 GHz и се справя с офис приложения и интернет, както и с консумация на мултимедия. Хардуерът се справя и с обработка на снимки, но не можете да разчитате Photoshop Lightroom например, тъй като приложенията на Adobe като цяло са жадни за RAM, а тук разполагаме с 2 GB. Сценарият, в който открих, че работата се запазва в добрите нива, е, ако имате отворени няколко таба в браузъра, отворен MS Word, Paint с отворена снимка и дори пуснат Full HD клип в YouTube.

Ситуацията с гейминга е малко по-различна. MultiPad Visconte V е оборудван с видеокарта Intel HD Graphics, което може да се погрижи за по-непретенциозните или по-старите игри. С таблета получавате World of Tanks Blitz, която дори идва с една седмица премиум достъп и танка T-127. Играта върви стабилно с около 30 кадъра в секунда. Очаквам игри от този тип да покажат сходни резултати, но ако искате да играете Dota 2 или CS: Go, ще трябва да се задоволите с около 20 кадъра в секунда при намалено качество на графиката. Въпреки че нямах възможност да изпробвам повече заглавия, тестове показват, че Dirt 3 се играе на около 18 кадъра в секунда, а можете да подкарате и Half-Life 2.

Завършвам темата за хардуера с батерията. Тя е 6500 mAh и в комбинация със споменатия хардуер може да осигури около 8 часа при комбинирана работа. Ако намалите яркостта и изключите комуникациите, може да изстискате и още малко. Тук е мястото да спомена, че у нас се предлага както версия само с Wi-Fi връзка, така и модел с 3G.

 

Разумна функционалност?

Наистина от Prestigio са потърсили точно това съчетание, с което да привлекат клиенти. Пълната версия на Windows 10 (можете да записвате програмите, които имате и на домашното си PC, а добрата новина е изцяло липсата на допълнителни програми), комбинирана с клавиатурата и приличния хардуер, осигуряват именно това. Твърдението, че таблетът е и гейминг машина, е пресилено, но Visconte V ще е помощник за ежедневните рутинни задачи срещу добра цена.