Средният ценови клас е място на люти битки между производителите, а Xperia XA1 беше сред моделите, които успяха да се отличат миналата година. Тази година Sony не смята да остави набраната инерция и Xperia XA2 идва с по-добър и по-голям екран, по-малко шаси и по-добри спецификации. Големият въпрос обаче е дали това е достатъчно, че да може и новият модел да остави отзвук в в един от най-напрегнатите сегменти на смартфон пазара.

Още на пръв поглед Xperia XA2 оставя впечатлението за различен телефон, като промените в него са много интересни. Екранът вече е 5.2-инчов, като около него почти няма странични рамки, а тези отгоре и отдолу са значително по-малки и приятни на вид. По-интересното е, че телефонът е малко по-нисък от миналогодишния модел, но и малко по-широк и дебел, както и осезаемо по-тежък със своите 171 гр. Това дава тотално различно и ново усещане от устройството в ръката, допълнено от заоблените краища на екрана, които се сливат в страничните метални рамки.

Горната и долната част също са от плосък метал, така че телефонът може да стои изправен напълно сам, докато гърбът е от матирана и качествена пластмаса. Нещо повече, гърбът също вече има извивка, която на първо четене е странна, защото изглежда сякаш телефонът е повреден. След малко употреба обаче тази извивка се оказва ужасно удобна, като телефонът ляга много естествено в ръката, което оставя изключително приятно усещане.

На гърба нещата са разместени, като камерата вече е в центъра на устройството, а директно под нея е и сензорът за пръстови отпечатъци. Чисто хардуерно имаме същия 23MP сензор, който е зад обектив с бленда f/2.0, но той вече има и нови функции, познати от флагманите на изминалите няколко години. Така например камерата вече може да прави 4K видео, както и slow motion клипове с 120fps, като има и възможност за светлочувствителност ISO 12800 и хибриден автофокус.

Всичко това дава много приятни снимки с по-голям динамичен обхват и приятни цветове. При дневна светлина Xperia XA2 прави много приятни и детайлни снимки, като единствените забележки от широкоъгълния обектив са в краищата на снимките, които са по-меки. Цветовете са ярки и реалистични, като автоматичният режим се справя много добре в почти всички ситуации, в които го поставите. При лоша светлина резултатите също са приятни, с по-ниска острота, благодарение на шумопотискането.

Селфитата са поверени на 8MP сензор, който обаче има изключително широк 120-градусов обектив за групови селфита. В софтуера има възможност да превключите между този режим и по-обичайните 80-градуса, с което соловите ви автопортрети ще изглеждат както обикновено. Детайлите тук не са особено високи, а фиксираният фокус е сигурен начин да имате сравнително нефокусирани снимки доста често. Въпреки това широкоъгълните снимки изглеждат впечатляващо, дори когато липсващите детайли карат лицето ви да изглежда странно.

В хардуерно тази година Sony залага на по-стандартен набор елементи. Чипсетът на Xperia XA2 е Snapdragon 630, придружен от 3GB RAM и 32GB вътрешна памет. Телефонът е с Dual SIM слот, като вместо втора SIM можете да сложите карта с допълнителна памет. Софтуерът е Android 8, като отгоре е интерфейсът на Sony, с обичайните промени спрямо чистия Android. Реално ако сте използвали телефон на Sony преди ще се почувствате като у дома си, тъй като визуално няма радикални промени спрямо Xperia XA1.

Повечето промени в софтуера не са видими в интерфейса

Работата на телефона е бърза и надеждна, дори при тежко натоварване. При ежедневни задачи забавяния на практика няма, включително при зареждането на тежки игри и приложения. XA2 има и голяма 3300mAh батерия, която със сигурност издържа пълен ден на работа, а при по-умерена употреба и втори. Налице е и Quick Charge 3.0 технологията за бързо зареждане, като с 1.5A зарядно получавате около 30% заряд за половин час, но можете да си купите и по-бърз адаптер, с който зареждането да е по-бързо.

Дисплеят, както споменах вече, е порастнал до 5.2 инча, като и резолюцията му вече е FullHD, което е причина за по-добрите му детайли. Както обикновено цветовете му са приятни и ярки, макар и по-студени отколкото трябва, но пък има богати възможности, с които да ги настроите според вкуса си. Работата с екрана при ярко слънце е лесна и цялостното усещане от него е приятно.

С Xperia XA2 Sony успява не просто да задържи позициите, които XA1 й отвоюва. Компанията всъщност успява да направи крачка в позитивна посока във всяко отношение. Тук имаме още по-приятен и модерен дизайн, по-добра работа, по-добра камера и по-добър екран. Всичко това остава Xperia XA2 като добър избор за хората, които искат качествен телефон, но не са готови да платят цената на топ флагманите на пазара.