През последната седмица имах шанса да тествам последната версия на фаблета на Samsung - Galaxy Note 4. Серията Note е една от продуктовите линии, на които правя видео ревюта още от първото поколение, и е приятно, че имам шанса да наблюдавам развитието от първо лице. Никога няма да забравя скептицизма към първото поколение Note. Преобладаващата част от потребителите и почти всички анализатори смятаха, че никой не би си купил 5.3-инчов смартфон, но само за около година Samsung доказа, че съществува пазар за наистина големи смартфони. Още преди терминът "фаблет" да съществува.

Samsung прави постепенни промени по дизайна и възможностите на Galaxy Note всяка година, включвайки новостите от Galaxy S линията. Galaxy Note 4 не е изключение и за поредна година бих го определил като най-добрия Android фаблет, който може да купите в момента.

 

Видео

 

Дизайн и изработка

Най-голямата новост в Galaxy Note 4 определено е металната рамка. Основната критика спрямо предходните поколения Note бе по отношение на пластмасовия корпус, който някои намираха за здрав, но не достатъчно премиум. Металната рамка на Galaxy Note 4 определено прави огромна промяна в усещането при работа. Ръбовете са остри и скосени и смартфонът има студено индустриално усещане, което ми допадна.

Гърбът на Galaxy Note 4 е изработен от стандартната за серията пластмаса, но текстурата е променена. Имитиращите шевове вдлъбнатини, познати ни от Note 3, са си отишли, което бих определил като добър ход. Целият гръб е покрит с не твърде натрапчива кожена текстура. От естетическа (и напълно субективна) гледна точка бих предпочел да видя равна или поне по-дигитално изглеждаща текстура като тази на Galaxy S5. Ергономията, от друга страна, е отлична. Релефът прави голямото устройство изключително лесно за използване дори с една ръка.

Фаблетът е дебел 8.5 мм и тежи 176 г, което е страхотно постижение. Устройството е също толкова високо, колкото Note 3, макар дисплеят да е с 0.2 инча по-голям. Както всеки фаблет Note 4 не е най-удобното устройство за работа с една ръка, но ако това е най-важният аспект за вас, надали ще изберете толкова голям смартфон. Софтуерните добавки на Samsung, които смаляват или изместват части от интерфейса, улесняват някои задачи като въвеждането на текст.

Бутоните под дисплея запазват класическата схема, характерна за Samsung: физически Home и капацитивни Back и Task Switcher.

 

Дисплей

Galaxy Note 4 има невероятен 5.7-инчов дисплей с резолюция 1440 x 2560, който е един от най-добрите мобилни дисплеи на пазара. Super AMOLED панелът не използва стандартна субпикселна конфигурация, което бе известен проблем преди години, когато пикселните гъстоти не бяха толкова високи. Днес спокойно мога да заявя, че не мога да направя разлика между RGB и Pentile или друга матрица, която споделя дадени субпиксели.

Екранът е изключително ярък и учудващо четивен под силна слънчева светлина. Стандартно за Samsung, цветовете са с една идея по-ярки от реалните си стойности и цветопредаването клони към топлия спектър, но при Note 4 това се усеща най-слабо досега.

Капацитивният сензор може да се настрои с повишена чувствителност, което позволява да го използвате с ръкавици - възможност, която постепенно се превръща в стандарт за смартфоните от висок клас на Samsung.

 

Статията продължава на следващата страница.

Производителност, живот на батерията и камера

Няма как да не започна с батерията. Тя е с капацитет от 3220 mAh и се представя впечатляващо, особено имайки предвид огромния дисплей с висока резолюция и мощния хардуер. Смартфонът спокойно се справя с цял ден сериозно натоварване, на каквото подлагаме тестовите устройства, а при по-малко активна употреба и повече стендбай се справя дори с ден и половина и повече. Note 4 поддържа ултрабързо зареждане, с което може да достигнете 60% от максималния заряд само за половин час. За тази цел трябва да използвате адаптера в комплекта или друго зарядно, което поддържа бързо зареждане.

Комбинацията от Qualcomm Snapdragon 805 с четири ядра и тактова честота от 2.7 GHz и 3 GB RAM превръща Galaxy Note 4 в един от най-бързите Android смартфони на пазара. Разликата спрямо Galaxy S5 и топ енд моделите на другите компании не е твърде забележима при ежедневни задачи, тъй като съвременните флагмани отдавна са над границата, при която можем да усетим забавяния, лагове или насичане на анимациите. Единственото място, което работи с една идея по-бавно, отколкото очаквах, е таск мениджърът.

16 MP-овата камера прави отлични снимки дори при относително слаба светлина благодарение на оптичната стабилизация на образа. Цветовете са ярки и живи (отново с една идея по-живи, отколкото са в действителност), а детайлите са изключително ясни. В някои случаи алгоритмите за изостряне работят твърде добре, особено ако се опитвате да постигнете мек дефокус на фона при близки кадри.

Кликнете върху долните изображения, за да видите снимките в оригинална резолюция.

  

Софтуер

Samsung Galaxy Note 4 идва с Android 4.4.4 в комбинация с последната версия на TouchWiz, но сравнително скоро очакваме ъпдейт до Lollipop. Както сме свикнали, Samsung променя интерфейса на платформата напълно, но промените спрямо Note 3 не са много. Най-интересни остават режимите за работа с два прозореца едновременно и менюто на S Pen стилуса. Вече може да минимизирате приложение в малка кръгла иконка, както и да използвате приложения в по-малки прозорци, запазвайки възможността за интеракция с фона. Това работи най-добре с вградените приложения и някои по-популярни от трети страни, но не поддържа всички. Екипът на Samsung е разработил огромен набор от възможности за работа с няколко приложения едновременно и определено ще ви трябва известно време, за да свикнете с тях. По-голямата част са доста удобни и работят отлично, сякаш са част от чистата версия на Android.

Galaxy Note 4 идва с две приятни новости, познати ни от Galaxy S5. Home бутонът разполага с вграден биометричен сензор за отключване на смартфона и плащане с PayPal, а под камерата е разположен оптичен пулсомер, който работи като част от S Health.

Samsung Galaxy Note 4 е логично продължение на Note линията и също като предшествениците си, е най-добрият Android фаблет за годината. Металната рамка прави огромна визуална и ергономична разлика, дисплеят е изключително детайлен и ярък, хардуерът е на върха на индустрията, а животът на батерията ще задоволи нуждите и на най-активните потребители.