Смартфоните стават все по-големи и ако можем да определим една компания, която доказа, че към таблефон или фаблет класа устройства има интерес, това е Samsung. Първият Note, чието ревю можете да изгледате тук, се превърна в истински хит, макар повечето журналисти и анализатори да смятаха, че толкова голям смартфон ще остане нишов. Две години по-късно Galaxy Note 3 има още по-голям дисплей, но запазва размерите на Galaxy Note 2. Устройството е по-бързо и по-функционално, но най-интересно е, че Samsung за пръв път предлага аксесоар за по-бърз достъп до част от функционалността - Galaxy Gear. Умният часовник е интересен опит, който събира в едно голяма част от добрите идеи, които сме виждали досега, но има и доста трески за дялане.

 

Дизайн и изработка

Samsung Galaxy Note 3 следва основната дизайн насока на Samsung, но в някои аспекти се връща към един от най-успешните от визуална гледна точка периоди за компанията - този на Galaxy S II. Ръбовете са доста по-остри, а гърбът е равен. В този ред на мисли сходствата между Galaxy Note 3 и Galaxy S4 не са толкова, колкото са между Galaxy Note 2 и Galaxy S III. Гърбът е изработен от тънка, но здрава пластмаса с текстура, имитираща кожа. Като всяко естетическо решение, това ще допадне на някои и ще отблъсне други, но безспорно прави захвата по-удобен и сигурен. Същото мога да отбележа и за подобието на профил на дневник, което можете да видите на снимката към параграфа. Не съм огромен фен на подобен тип наподобителни метафори, но релефът превърна Galaxy Note 3 в най-удобния фаблет, който съм държал.

Впечатляващо е, че дизайнерите и инженерите на Samsung успяват да поберат 5.7-инчов дисплей в корпус с размерите на Galaxy Note II. Ако трябва да бъдем максимално прецизни, новото поколение е дори по-тънко и по-леко, макар и с малко. Тенденцията за все по-тънки рамки около дисплея определено ми допада и прави работата с една ръка по-удобна. Все пак не бива да се съмнявате, че за по-сложни задачи ще се наложи да освободите и двете си ръце.

 

Galaxy Note 3 е наистина голям смартфон, ориентиран към ясна таргет група. Ако размерът ви се струва твърде голям, Galaxy S4 предлага сходни спецификации в по-компактен корпус, а Galaxy S4 Active дори е водо/прахо/удароустойчив.

Обобщено: Samsung Galaxy Note 3 е един от най-удобните фаблети на пазара.

Повече за хардуера на Galaxy Note 3 можете да прочетете на следващата страница.

Хардуер и производителност

Новият голям смартфон на Samsung е хардуерно чудовище. Той разполага с 2.3 GHz-ов четириядрен Qualcomm Snapdragon 800 в България или Exynos 5 Octa в САЩ и други пазари. Note 3 е и първото масово Android устройство с 3 GB RAM памет. Също като всички останали топ енд смартфони и таблети с Android, хардуерът спокойно се справи с всичко, с което се опитах да го претоваря.

Дори с 2 GB RAM не съм успявал да достигна до момент, в който мултитаскингът става неудобен, но в даден момент допълнителният гигабайт със сигурност ще се отрази положително. Най-важно в случая е, че той осигурява на Galaxy Note 3 шанс за повече ъпдейти в бъдеще. Хардуерът на устройството ще остане във високия клас доста дълго.

Дисплеят е голям, детайлен, ярък и изключително наситен.

За пореден път Samsung предоставя няколко режима, което е страхотно, особено ако твърде ярките цветове не ви допадат или изморяват очите ви.

Обобщено: От хардуерна гледна точка Samsung Galaxy Note 3 е най-добрият Android смартфон, с който може да се сдобиете днес.

Повече за софтуера на Galaxy Note 3 може да прочетете на следващата страница.

Софтуер и приложения

Samsung модифицира Android от самото начало и спокойно можем да заявим, че компанията изгражда собствена платформа върху разработката на Google. Новата версия на TouchWiz предлага още повече алтернативи на услугите на Google.

 

Подобно на Amazon, корейците се опитват да наложат своя магазин за приложения Samsung Apps, но предполагаме, че повечето от вас ще продължат да използват най-вече Google Play. Все пак добре би било да обръщате внимание на новите заглавия в Samsung Apps, тъй като не е изключено да откриете намалена цена на дадена игра или приложение.

 

Samsung е в тясно партньорство с популярния агрегатор на уеб съдържание Flipboard. Преди известно време Android версията на приложението бе ексклузивна за Galaxy S III, а днес леко модифицирана негова версия е вградена в Galaxy Note 3. Достатъчно е да натиснете Home бутона, докато сте на основния екран, или да плъзнете пръст отдолу нагоре.

 

Samsung нарича Flipbоard "My Magazine", или "Моето списание". Не съм сигурен дали безспорно удобната и приятна за използване услуга заслужава толкова сериозна показност, но все пак потребителите не са задължени да я използват. Всички добавки и подобрения, познати ни от последните версии на TouchWiz, са налични и тук.

Работата на Multi Window е значително по-бърза и стабилна, а огромният дисплей дава достатъчно място за работната площ на две приложения. S-Pen стилусът е още по-прецизен благодарение на новото поколение дигитайзер на Wacom, който Samsung използва. Разпознаването на текст работи плашещо добре (на английски), а менюто Air Command позволява да извикате пет миниприложения, без значение в коя част на интерфейса се намирате. Повече за новите възможности на S-Pen може да научите от първата част на видеото. 13 MP-овата камера не се различава особено от тази на Galaxy S4, макар да се представя с една идея по-добре при слабо осветление. Samsung не включва оптична стабилизация като голяма част от конкурентите си, но това е обяснимо, имайки предвид физическия дизайн на Note 3. Ако сте сред малкото потребители, които имат 4K телевизор, смартфонът крие приятна изненада. Note 3 може да снима 4K видео и това не е просто маркетинг трик. Кадрите изглеждат впечатляващо и са също толкова впечатляващо големи.

 

Обобщено: Samsung не е променила траекторията си относно TouchWiz и продължава да замества и прикрива вградените възможности на Android. Ако това не ви е харесвало преди, надали ще ви хареса и днес. Ако обаче се научите да използвате добавките, за да подобрите продуктивността си, Galaxy Note 3 ще ви изненада приятно.

Преглед на Galaxy Gear и нашето заключение може да прочетете на следващата страница.

Батерия

Samsung Galaxy Note 3 има една от най-издръжливите батерии на пазара. Тя е с капацитет 3200 mAh и спокойно издържа пълен ден сериозно натоварване. В този ред на мисли Galaxy Note 3 и LG G2 са единствените два Android смартфона, които издържаха нашия екстремен тест тази година.

При стандартно натоварване, на каквото вероятно ще подложите своя Note, батерията се справя с ден и половина и дори два дни. Не бива да забравяме, че Samsung е една от компаниите, които все още предлагат смартфони със сменяеми батерии, така че може да носите резервна със себе си за двойна издръжливост.

 

Samsung Galaxy Gear

Умните часовници и wearable устройствата като цяло са следващото голямо нещо. Очакваме истинския им бум да се случи през 2014 г., но устройства като Pebble и Sony Smartwatch 2 определено правят първите стъпки.

Предложението на Samsung, Galaxy Gear (номиниран в категория "Най-иновативен продукт" в HiEnd EPA 2013-2014), се позиционира в малко по-различна категория. Часовникът има 1.63-инчов дисплей с резолюция 320 х 320 пиксела и използва Android. Това дава възможност за по-разширена функционалност, но и ограничава живота на батерията до около един ден. Стига да успеете да си изградите навика да зареждате часовника си всеки ден, това не е сериозен проблем, но не бива да го забравяте, ако обмисляте покупката на Gear.От гледна точка на дизайн Gear прилича на високотехнологичен часовник и единствено камерата го издава. Основният микрофон е прикрит успешно в закопчалката, а дисплеят е изключен през повечето време. Подобно на Pebble, достатъчно е да наклоните китката към лицето си, за да го активирате. Може да избирате между различни циферблати, някои от които имат позиции за преки пътища към приложения.

Аксесоарът разчита на 800 MHz процесор, което не звучи впечатляващо с оглед на съвременните смартфони и таблети, но осигурява точното количество изчислителна мощ, от която часовникът има нужда.

Навигацията из менютата е лесна и плавна. Именно тук е моментът да отбележа, че с изключение на Pebble Galaxy Gear има най-смисления интерфейс от всички умни часовници, които съм изпробвал.

Стартирането на 1.9 MP камерата с вертикален жест е логично и работи в 10 от 10 случая. Още по-приятно е, че сензорът прави повече от прилични снимки - нещо, което не очаквах. 720p видеото също изглежда добре, стига да снимате на добре осветено място. Обобщавайки, вградените възможности на Galaxy Gear работят отлично, стига да ги намирате за достатъчно привлекателни. За съжаление ситуацията с приложенията от трети страни не е същата. Заглавията в Gear Manager са малко, а тези, които наистина си заслужават, все още се броят на пръстите на двете ръце.

 

Изпробвах по-подробно версиите на две приложения, на които разчитам ежедневно - RunKeeper и Pocket. Първото се оказа особено приятно по време на бягане, особено ако имате навика да проверявате прогреса си често. Връзката с Galaxy Note 3 е бърза и постоянна, не се наблюдава почти никакво забавяне. Pocket от своя страна просто стартира аудио версиите на статиите и новините, които сте запазили. Надявам се Samsung да открие начин да привлече повече разработчици. Дотогава покупката на Gear е по-скоро проява на технологичен ентусиазъм, особено имайки предвид цената на часовника.

 

Заключение

Samsung Galaxy Note 3 е точно това, което очаквате - най-добрият фаблет на пазара. Ако сте фен на концепцията, то устройството ще ви допадне невероятно. Ъпгрейдът от Galaxy Note 2 е смислен, а от първия Galaxy Note - задължителен. Похвално е, че Samsung за пореден път успява да се възползва от големия дисплей по разумен и функционален начин, а физическият дизайн на Note 3 определено е стъпка в правилната посока. Galaxy Gear от своя страна е приятна добавка към Galaxy Note 3 и останалите нови Android устройства на Samsung, но има нужда от повече софтуерна поддръжка, за се превърне в масов продукт.