С известно закъснение имаме честта да ви представим ревюто си на iPhone 6. Успяхме да се сдобием с 16 GB Space grey бройка за относително кратък период от време, но напълно достатъчно, за да споделя впечатленията си. Както обикновено, длъжен съм да заявя, че съм iOS потребител от години — нещо, което със сигурност знаете, ако четете сайта и списанието редовно.

Надали има много технически подробности за iPhone 6, които не знаете, така че ще се опитам да фокусирам краткото ревю върху аспектите, които не са толкова очевидни.

 

Видео

 

Дизайн и изработка

iPhone 6 е най-големият скок в размера на смартфона на Apple, който сме виждали досега. Докато iPhone 5 добави половин инч към диагонала на екрана, при това добавяйки само вертикално пространство, iPhone 6 е 4.7-инчов и расте пропорционално. Retina HD панелът има резолюция от 1334 × 750 и сходна пикселна гъстота с предходните модели, за разлика от този на iPhone 6+, който е с резолюция от 1920 х 1080 и отбеляза 401 пиксела на инч (което е колкото добра, толкова и лоша новина за разработчиците и потребителите).

Оценката на дизайна няма как да не е субективна и не ангажирам никого с мнението си. Намирам iPhone 6 за най-добре изглеждащия iPhone досега. Визията комбинира студената алуминиева естетика на iPhone 5/5s, но се разделя с острите ръбове и равните профили, които изглеждат страхотно, но никога не съм намирал за особено ергономични. Ивиците, които позволяват на радио модулите да работят, далеч не са толкова забележими, колкото очаквах, но трябва да призная, че бих предпочел да не са там. Керамичните прозорци на iPhone 5/5s са много по-забележими, докато предходните поколения (без първото) просто бяха изработени от материали, които са радиопропускливи.

Плавният преход между стъклото на дисплея и метала на основната част на корпуса се усеща невероятно. iPhone 6 стои много по-удобно в ръката, а жестовете, започващи от ръба на дисплея, се усещат много по-приятно благодарение на извивката. Устройството е изключително тънко: само 6.9 мм на фона на 7.6 мм за iPhone 5/5s.

Разликата не е огромна, но се усеща като по-голяма заради заоблените ръбове. Камерата на смартфона стърчи леко от корпуса, което е странен ход от страна на Apple. Самият аз бих предпочел да използвам малко по-дебело устройство без стърчаща камера (което би позволило и интегриране на по-голяма батерия), но в истинския живот нямах никакви проблеми с камерата с едно изключение: смартфонът не ляга перфектно върху повърхността, на която го оставите. Ако сте свикнали да извършвате различни бързи интеракции, без да го хващате, поклащането може да е изнервящо.

Бутонът за отключване вече се намира вдясно, за да може да го натискате с палец. Всички останали елементи са разположени идентично с iPhone 5/5s. Home бутонът е най-приятният, който съм използвал. При натискане потъва изключително меко, изисква се наистина минимално усилие.

Обобщено: Намирам iPhone 6 за най-сполучливия смартфон дизайн на Apple досега.

 

Статията продължава на следващата страница.

Дисплей и размер: твърде голям ли е?

Едно от основните опасения на някои iPhone потребители е, че iPhone 6 е твърде голям. Имам много големи длани и дълги пръсти и никога не съм имал проблеми дори с по-големи устройства, така че нямах подобно притеснение и дори приех скока в диагонала като добре дошла промяна, която всъщност очаквах отдавна. Все още смятам, че iPhone 6 Plus е твърде голям, но размерът на iPhone 6 е перфектен. Интересно за мен бе, че приятелката ми, която има наистина малки ръце и остана крайно разочарована от скока в размера след анонса, също хареса размера на iPhone 6 и успя да го използва с една ръка. Без Reachability. Важна роля за това имат жестовете, които могат да се извършват на целия екран.

Дисплеят на iPhone 6 не изглежда като голям скок, гледайки спецификациите, но няколко секунди сравнение с iPhone 5s демонстрира значителна разлика. Екранът е изключително ярък, но цветовете не са пренаситени, а реални. Най-голямата изненада за мен бе колко добре се запазват цветопредаването и четивността под ярка слънчева светлина: нито едно от устройствата, които съм тествал (не включвам четци за електронни книги, разбира се), не се справя толкова добре. Съдържанието сякаш се появява директно върху стъклото на дисплея и можете да го докоснете директно. Възможно е да звуча глупаво, но iPhone 6 наистина създава усещане за пълна непосредственост между потребителя и пикселите.

 

 

Хардуер, производителност и живот на батерията

iPhone 6 е най-бързият iPhone досега, което е напълно логично. Макар да има двуядрен процесор и 1 GB RAM, смартфонът работи светкавично. Субективното потребителско усещане е сравнимо с топ енд смартфоните с Android. В YouTube може да видите редица сравнения на скоростта между водещите флагмани, но никога не съм им бил фен — истината е, че почти всички смартфони над определена цена днес работят светкавично. Не забелязах никакви насичания или забавяния, но същото се отнася и за 5s на приятелката ми и доскоро за личния ми 5, който започна да изпуска кадри при някои анимации едва преди няколко месеца. Не успях да открия място в iOS, където да се наложи да чакам достатъчно дълго, за да го усетя. Смартфонът се включва по-бързо от 5s и се изключва моментално.

Животът на батерията е сравним с този на 5s и повечето съвременни флагмани: около ден при нормално натоварване и по-малко от ден, ако използвате устройството си постоянно. Ако изключите достатъчно локационни услуги, нотификации и свалянето на данни във фонов режим, може да успеете да стигнете до 1.5-2 дни, но това значително ограничава функционалността на смартфона. iPhone 6 Plus има значително по-издръжлива батерия, съдейки по ревютата на колегите отвъд океана.

Останах приятно изненадан от по-силния и доста по-чист звук, който обаче все още е моно.

 

 

Камера

Запазването на 8 MP-овата резолюция на камерата вече няколко поколения кара някои потребители да смятат, че Apple изостава значително от конкуренцията, но iPhone 6 има най-добрата камера в смартфон, която съм тествал. Комбинацията от големи пиксели и отлични алгоритми прави естествено изглеждащи снимки, с които могат да се похвалят малко компании. Цветовете не са пренаситени, не се наблюдават силни артефакти от шумопотискане и изостряне, а резултатите при слаба светлина са отлични. Налична е дигитална стабилизация на образа, която не прави голяма разлика спрямо iPhone 5s. Предполагам, че оптичната стабилизация на iPhone 6 Plus се справя много по-добре, но и без това използвам Instagram Hyperlapse за видео в движение.

Супер slow motion (забавен каданс) режимът наистина е супер. При 120 кадъра в секунда ефектът е много по-осезаем от 60-те кадъра на iPhone 5s. Предполагам, че повечето потребители ще го използват за забавление.

Предната камера е с резолюция от 1.2 MP и определено не е най-добрата на пазара. Светлосилата е отлична и видеоразговорите при слаба светлина не са твърде шумни, но се надявах на по-висока резолюция.

Вижте няколко необработени снимки от iPhone 6. Кликнете за пълен размер.

Малки промени по софтуера

Вече сме публикували няколко текста, посветени на iOS 8. Тя може да бъде инсталирана на всички iOS устройства след iPhone 4S и iPad 2 (включително) и разликите при iPhone 6 не са много.

Още при първото включване може да изберете дали предпочитате стандартен или увеличен режим. При първия абсолютните размери на икони, шрифтове и всички останали интерфейсни елементи се запазват и по-големият екран показва повече съдържание, а при втория всичко става по-голямо. Определено препоръчвам първия: увеличеният изглед създава усещане за телефон за възрастни хора.

Някои вградени приложения се възползват от по-големия екран в хоризонтален режим доста добре. Safari обединява всички бутони в една лента, което освобождава много пространство (Chrome го прави отдавна), клавиатурата добавя две колони (според мен ненужни) бутони от двете си страни, а вграденият мейл клиент се визуализира в два панела, подобно на iPad и някои по-големи смартфони с Android.

iOS 8 е най-отворената версия на мобилната платформа на Apple досега. Може да инсталирате допълнителни клавиатури, приложенията комуникират пълноценно помежду си, добавят разширения за споделяне и други задачи, добавени са и уиджети. Apple определено е заимствала много идеи от Android, някои от които намирам за добре дошли, докато други са по-скоро досадни и разсейващи.

 

 

Заключение

Спокойно бих могъл да копирам заключението на ревюто си на iPhone 5s. iPhone 6 е най-добрият смартфон на Apple досега и е смислен ъпгрейд за притежателите на iPhone 5, но и на 5s, макар и в по-малка степен. Ако харесвате iOS, това е най-логичният избор, който може да направите в момента, но ако предпочитате Android или Windows Phone, iPhone 6 надали ще ви разубеди.

Тагове: