През последната седмица Samsung Galaxy S5 бе едно от най-интересните устройства в редакцията ни. Тази година решихме да подходим различно и подготвяме не едно, а три ревюта на новия флагман на корейците: от дългогодишен iPhone потребител, от запален фен на Galaxy серията и от неутрален Android потребител. Надяваме се, че трите гледни точки ще ви дадат максимално обективна преценка относно смартфона. Приятно четене.

 

Видео


Въведение

Използвам iPhone от първото поколение. Изключвайки стотиците смартфони, минали през ръцете ми от 2007 г. насам, не бих казал, че съм преминавал към друга платформа с особено сериозни намерения. Притежавам няколко Android устройства, които използвам спорадично, и опитах да премина към алтернативата на Google през 2011 г., но след няколко месеца се върнах към iOS. Изкушен съм както от Android, така и от Windows Phone, но в момента се чувствам повече от уютно с комбинацията от iPhone, iPad и Mac и не обмислям да я променя, тъй като имам възможността да засищам технологичния си глад с тестови хардуер. Не се определям като фен на нито една от големите технологични компании, тъй като прекарвам целия си ден в Google услуги и виждам предимствата на екосистемата на Microsoft.

 

Дизайн и изработка

Никога не съм намирал дизайна на Galaxy устройствата за най-привлекателния в Android екосистемата, особено в сравнение с устройствата на HTC и Sony. Именно затова Galaxy S5 бе страхотна изненада. Използвал съм всички флагмани на Samsung от Galaxy S насам и смея да твърдя, че S5 е най-голямата стъпка напред. Гърбът е изработен от значително по-дебела пластмаса с приятен, дигитално изглеждащ мотив от малки точици.

Освен много по-красив (според мен) от имитацията на кожа и странния ефект на Galaxy S III, той подобрява ергономията осезаемо. Пластмасата не е особено лъскава, което също е страхотно решение. Бутоните върху профилите са с една идея по-здрави и добре позиционирани от тези на Galaxy S4. Макар да има 5.1-инчов дисплей, не усетих Galaxy S5 като твърде голямо устройство, за разлика от Xperia Z1 и LG G Flex. Имам по-големи от средното ръце и мога да си представя да използвам 5.1-инчов смартфон ежедневно.

Доволен съм от 4-инчовия дисплей на iPhone 5, който използвам от година и половина, но Galaxy S5 е поредното устройство, което ме кара да се замисля дали не искам iPhone 6 да има по-голям дисплей. Не усетих голяма разлика в ползваемостта при работа с менютата и повечето приложения, но браузването и гледането на видео е отделна тема. След седмица с Galaxy S5 дисплеят на iPhone-а ми се струва по-скоро малък. Адмирирам решението на Samsung да направи флагмана си IP67 сертифициран. Нямам идея защо повечето производители на смартфони отказват да произвеждат ударо-, прахо- и водоустойчиви смартфони във високия клас, но удобството е невероятно. Също като Xperia Z2, Galaxy S5 изглежда добре и не крещи "Аз съм екстремно устройство", но всъщност е.

Обобщено: Samsung Galaxy S5 е първият Galaxy смартфон, чиито дизайн и изработка намирам за наистина привлекателни.

 

Повече за хардуера – на следващата страница.

Хардуер и производителност

Проблемът с производителността на топ енд смартфоните с Android на всички компании не съществува. От години не съм срещал флагман, който да не се справя със задачите, които извършвам всеки ден. Натоварих Galaxy S5 с няколко сериозни 3D игри и пробвах да отваря табове с най-тежките сайтове, които посещавам.

 

Разбира се, четириядреният Qualcomm Snapdragon 801, комбиниран с 2 GB RAM, се справи без проблеми. Камерата ми направи приятно впечатление. Автофокусът с детекция на фазата е изключително удобен, ако снимате движещи се предмети или хора. Родителите и собствениците на домашни любимци ще го оценят. Снимките не са толкова силно обработени в сравнение с предходните модели. Очаквах малко по-добро представяне при слабо осветление, но 16 MP-овата резолюция повишава нивото на шум с една идея. Все още вярвам, че по-ниските резолюции, водещи до по-големи пиксели на сензора, са оптимални за съвременните смартфони.

Впечатляващо е, че Galaxy S5 снима 4K видео с 30 кадъра в секунда. Надали ще усетите разликата върху дисплея на устройството, но при гледане на Retina дисплея на компютъра ми разликата спрямо 1080p е напълно осезаема. Минута 4K видео заема около 1 GB памет, което ми напомня, че Galaxy S5 поддържа microSD карти до 128 GB. Вградената памет е 16 GB или 32 GB. Новият флагман на Samsung разполага с четец за пръстови отпечатъци, разположен директно под камерата. Достатъчно е за задържите пръста си върху него за няколко секунди, а интеграцията с S Health е приятна и дава възможност да следите промените през различни периоди от време.

 

Не съм сигурен, че бих използвал сензора особено често, тъй като не спортувам професионално. Подобно на iPhone 5s, Samsung Galaxy S5 разполага със сензор за пръстови отпечатъци, вграден в Home бутона. Освен за отключване той може да се използва и за оторизиране на плащания в PayPal, което е огромен плюс спрямо решението на Apple. От друга страна сензорът на Samsung изисква да плъзнете пръст върху бутона, а не просто да го докоснете, което усложнява процедурата с една идея. Изключвайки това, сензорът работи отлично и не разпозна биометричните ми данни само два пъти. Никога не съм защитавал устройствата си дори с парола, така че използвах сензора само през първия ден.

 Кликнете върху снимките, за да ги видите в пълна резолюция.

 

Обобщено: Samsung Galaxy S5 е един от най-бързите смартфони, които съм използвал.


Повече за хардуера – на следващата страница.

Софтуер

Основната причина да продължавам да използвам iOS е софтуерът. Все още има редица приложения, които нямат Android алтернативи, а средното качество на интерфейсите е значително по-ниско. Ситуацията, разбира се, се подобрява с всеки изминал ден. Тук е моментът да отбележа, че бях на ръба да се откажа от iOS, преди Apple да анонсира iOS 7. Скюоморфичният интерфейс на iOS 6 бе, меко казано, болезнен за гледане и използване. Фен съм на чистата версия на Android и бих я избрал в 10 от 10 случая пред всеки скин, но новата версия на TouchWiz се оказа приятна изненада. Също като хардуерния дизайн това е най-голямата стъпка напред за UI/UX отдела на Samsung.

Иконографията и типографията са подобрени значително, използваната цветова палитра е изключително приятна, а жестовете и елементите върху Android често са смислени добавки, а не просто тенденциозни промени.

Две решения на Samsung ми допаднаха най-много: Ultra Power Saving режимът и опцията за използване на 3G и Wi-Fi връзка едновременно за по-бързо сваляне. Първият превключва смартфона в черно-бял режим с минимална свързаност, осигурявайки живот на батерията от около седмица. Удобно е да го използвате, ако се намирате на място без източник на енергия и ви остава около 10% заряд. Galaxy S5 спокойно ще издържи още поне половин денонощие, но е възможно да се справи и с цяло. Все пак, свикнал с iOS, някои настройки и възможности за персонализация ми се сториха прекалено подробни. Пример е интерфейсът на камерата, който разполага с необятен брой бутони. Препоръчвам да използвате Galaxy S5 на английски, тъй като българският превод може да е леко подвеждащ.

Обобщено: Все още не съм изпробал новата версия на HTC Sense, но TouchWiz определено е с едни гърди пред всички конкурентни скинове.

 

Прочетете за Gear Fit на следващата страница.

Samsung Gear Fit

Заедно със Samsung Galaxy S5 тествах новия умен фитнес тракър на компанията, Gear Fit. Вълнувам се от wearable устройства и използвам Nike Fuelband от около половин година, така че бе любопитно да сравня предложението на Samsung с крайно семплия продукт на спортната компания. Gear Fit е комбинация от фитнес тракър и умен часовник, но за разлика от Galaxy Gear няма камера и не може да се използва за провеждане на разговори. Gear Fit има категорично спортен дизайн, но не би изглеждал зле и в по-официална среда.

Каишката може да се сменя, налични са шест цвята. Устройството е постоянно свързано към съвместимото ви Samsung устройство посредством Bluetooth LE и използва Tizen, което му осигурява 3 - 4 дни живот на батерията. Свикнал съм с почти 1-месечната батерия на Fuelband, но Gear Fit е напълно различен продукт. Най-лакомият компонент определено е цветният сензорен дисплей. Склонен съм да зареждам Gear Fit дори всяка вечер, тъй като екранът изглежда феноменално добре. Зрителните ъгли са стряскащо широки, а леката извивка придава интересен блясък. Навигацията върху привидно малкия дисплей е изключително лесна и приятна, жестовете работят безупречно, а анимациите са бързи и плавни.

 

Използвах Gear Fit предимно като крачкомер и по време на бягане. Пулсомерът от вътрешната страна е приятна добавка и определено е по-удобен от този на Galaxy S5, тъй като винаги е на ръката ви. Разбира се, той е по ценен за собствениците на устройства без вграден пулсомер. Различните циферблати и тапети са приятно допълнение, но веднага превключих към черен и стандартен часовник фон за по-семпъл изглед и пестене на батерия. Най-удобните "умни" възможности на Gear Fit са за откриване на смартфона чрез звуков сигнал, събуждане с вибрация (безценно, ако живеете с партньора си и ставате по различно време) и екрана с нотификации. Без да имам особено големи очаквания, Gear Fit се оказа един от най-добрите фитнес тракъри на пазара. Разбира се, трябва да притежавате съвместимо Galaxy устройство и да сте готови да използвате S Health за всички фитнес и уелнес дейности.

 

Заключение

Както споделих в увода, не планирам да премина към Android скоро и това не се променя след седмицата с Galaxy S5. Устройството обаче ме накара да се замисля дали нямам нужда от по-голям дисплей. Galaxy S5 се усеща изключително компактен, макар да има с 1.1 инча по-голям дисплей от iPhone-а ми. Изработката ме изненада повече от приятно, а интерфейсът на Samsung определено върви в правилната посока. Комбинацията от Galaxy S5 и Gear Fit е чудесна и казано честно, бих я използвал ежедневно с удоволствие. Новият флагман на Samsung вероятно е най-добрият Android смартфон на пазара.