Работата на полицаите е свързана с определени трудности и опасности. Това е и причината все по-често да се прокрадва идеята за пълно предаване на тази отговорна работа в ръцете на... също толкова отговорни роботи.

Известната компания Knightscope, специализирана в разработването на мултифункционална роботехника, неотдавна пусна първия си робот полицай, чийто функционален живот завърши за съжаление в един от фонтаните на Вашингтон – заради грешка в софтуера. Това обаче не е лишило компанията от решителността да продължи с проекта.

Преди броени дни Knightscope пусна нов робот полицай, който притежава по-широк спектър от функции и възможности, а освен това е лишен от всички системни бъгове, които съществуваха в предишната версия. Според конструкторите полицейският К1 ще може не само да открива скрито оръжие на определено разстояние от себе си, но и да регистрира нивото на радиация в местността. Замислен като стационарен, К1 ще бъде разположен в болници, летища и магазини, където има повишен риск от нарушения на безопасността.
Изпълнителният директор на компанията Уилям Сантана Ли заяви: „Действително имаме намерение да направим САЩ най-безопасната страна в света, променяйки текущия режим за сигурност“.

Идеята за роботи полицаи среща и много скептицизъм най-вече заради възможността роботите да правят грешни заключения, обвинявайки невинни, или дори да излязат тотално извън контрол.