Благодарение на ново изследване, проведено в университета в Аделаида, изкуствения интелект е значително по-близо в откриването на това, колко дълго ще живее човек. Машинно обучение е използвано, за да определи кои пациенти ще починат в рамките на 5 години с 69% точност само чрез анализиране на рентгенови снимки на гърдите на хората. Резултатите са сравними с тези, направени от лекари.

Водещият автор на изследването, д-р Люк Окден-Райнер, казва, че предвиждането на бъдещето на пациента е полезно, тъй като може да даде възможност на лекарите да се намесят своевременно с потенциални животоспасяващи реакции. До момента точното определяне на биологичната възраст на пациента и съответното определяне на остатъка от живота му беше ограничено от неспособността на лекаря да оцени здравето на всеки орган вътре в тялото. Технологията „дълбоко обучение“ помага на компютъра да разбере и анализира рентгеновите снимки и така да разследва случващото се, след което да даде времева рамка.

Изследването сочи, че лекарите са били неспособни да идентифицират точно каквото вижда компютърната система, нито да дадaт прогнози със същата точност. Причината е проста: човек не може да анализира и оцени едновременно толкова голям обем от данни и да улови тънките повтаряеми модели в тях. Д-р Окден-Райнер казва, че AI улавя проблеми при пациентите, преди те да са достигнали финалното си развитие, което вече е фатално – за разлика от лекарите. Той добавя, че това изследване отваря нови пътеки в приложението на изкуствен интелект за медицински цели и най-вече за анализ на медицински изображения. Това може да означава изключително ранно откриване на заболявания, които изискват специфична лекарска намеса.

Скоро лекарите планират да повторят изследването много по-разширено (дотук е приложено на 48 пациенти), като включи хиляди хора в него в следващия му етап.