Ако кръвоносен съд се пръсне в човешкия мозък, това не винаги носи сериозни последици – но положението става опасно, когато изтеклата кръв оформи тромб, който не може да изчезне от само себе си и започва да притиска мозъчните тъкани. В медицината това е често срещано състояние, а лечението – доста сложно и фатално в около 40% от случаите. Затова екип учени от университета Вандербилт в Нашвил са се заели със задачата да постигнат максимално неинвазивна процедура за отстраняване на подобни кръвни съсиреци в мозъка. Успехът им вече е постигнат – с робот, който е създаден само за безопасното им за пациента премахване.

 

Тъй като оперативното отстраняване на подобни тромбове е доста рисково, повечето пациенти преценят, че опасностите от операцията надвишават ползата от нея. Затова много лекари предпочитат да стартират медикаментозно лечение и да се надяват на най-доброто. Именно тук идва роботизираната тръбичка – тя е изключително тънка и всъщност представлява 2 тръби една в друга. През малка дупчица направена в черепа непосредствено до тромба, тя се вкарва и навигирайки с помощта на мозъчен скенер, поставяйки тънката като игла тръба директно в съсирека,. лекарят може внимателно да го  „изсмуче“ с малка помпичка, прикрепена в другия край на устройството.

 

Лабораторните тестове на устройството до този момент дават 92% успеваемост на отстраняването на симулирани кръвни тромбове. В момента учените работят върху добавянето на възможността за предаване на ултразвукови изображения в тръбичката на робота. Така още по-прецизно ще се вижда до каква степен е отстранен съсирекът.