Учените случайно са открили подробности за "много вълнуваща" планета, обикаляща около съседна звездна система, за която се смята, че съдържа повече вода от Земята.

Научният интерес към планетата, известна още като Nu2 Lupi d, беше предизвикан, след като тя беше забелязана с помощта на спътника на Европейската космическа агенция CHEOPS.

Nu2 Lupi d е първата открита от CHEOPS екзопланета, преминаваща през звезда, която е достатъчно ярка, за да се види с просто око. Въпреки че е отдалечена на цели 50 светлинни години от нас, учените са установили, че екзопланетата се характеризира с мека атмосферна температура и изглежда съдържа голямо количество вода.

Първоначално Nu2 Lupi беше регистрирана от Европейската южна обсерватория в Чили през 2019 г., а последващите наблюдения потвърдиха, че около нея има повече от една планета. Учените насочват внимание към планетите b и c, но остават изумени, когато случайно откриват и транзита на планета d.

Благодарение на CHEOPS стана ясно, че планетата d има радиус 2.5 пъти по-голям от земния и обикаля звездата си веднъж на всеки 107 дни. Масата й е около 8.8 пъти по-голяма от тази на Земята и ако беше част от нашата Слънчева система, тя би се позиционирала някъде между Меркурий и Венера.

Също така планетата d разполага с повече вода, отколкото Земята, но учените смятат, че резервите са предимно под формата на лед или гореща водна пара.

Според Енрик Пале, съавтор на изследването и изследовател в Института по астрофизика на Канария (IAC) в астрофизичния център в Испания, никоя от трите планети не би била обитаема, но „тяхното разнообразие прави системата много вълнуваща и страхотна перспектива за бъдещето, за да покаже как са се формирали те и как са се променили с времето“.

Такива звезди са от „голямо значение“, тъй като изследователите могат да ги използват, за да разберат как се формират планетите на първо място, казва в изявление Летиция Делрез, изследовател от Университета в Лиеж в Белгия, която е част от екипа, участвал в последните наблюдения на Nu2 Lupi d.

Планетите могат да бъдат открити в орбита около други звезди поради процес, известен като транзитна фотометрия, при която учените наблюдават звезда, за да открият всякакви спадове в яркостта ѝ. Тези спадове предполагат, че планета се появява между телескопа и звездата, докато планетата обикаля около нея.

 

Снимка: Pikrepo

Виж още: Windows 11 ще изисква всички лаптопи да имат висококачествена камера