През 2016 един ендокринолог от Ню Йорк, специализиращ в репродуктивна медицина, помогна на света да се роди първото бебе, носещо ДНК материал от трима родители. Джон Жанг, човекът, който работи върху нови техники за инвитро оплождане от близо двайсет години насам, стана известен с решението си да преследва нещо, което за мнозина продължава да има етични и морални конфликти. Бебето, родено в Мексико, е създадено с помощта на процедура, наречена митохондриална заместителна терапия, или MRT. Повече от година от този момент насам сякаш все още не разбираме напълно как и защо се случи това и какво налага забъркването на буквално коктейл от тройно ДНК, създаващ нов човек. Доводите на д-р Жанг обаче са сериозни. Днес той е един от пионерите в развитието репродуктивната медицина, човекът, който огъна правилата и направи така, че страни като Великобритания да разрешат официално процедурата МRT и да започнат да я прилагат. Но все още има хора, надигащи гласове по отношение на етичността и опасностите, произтичащи от този тип „операция върху яйцеклетка“ (защото точно за това говорим всъщност) и как би могло да се изкриви това пионерство от хора, необвързани етично с принципите на никоя държава.

Какво е в същността си МRТ?

Някои учени днес наричат д-р Жанг „аутсайдер“, а други – гений. Усилията му да разработи и утвърди използването на MRT като легален и дори стандартен метод при инвитро оплождане са продиктувани от желанието му да помогне на хора, носещи увреден ген, да имат здрави деца.

Но какво е в същността си MRT? Техниката се прилага директно върху яйцеклетката и е подобна на операция тип трансплантация, но, разбира се, много по-фина. Най-просто казано: когато при жената митохондрията на яйцето е увредена, бременност може да настъпи, но с нея настъпват и увреждания на плода, които могат да варират и невинаги са съвместими с живота. Около 1 на всеки 10 000 новородени се ражда с митохондриално заболяване, много от тези деца умират млади, тъй като мутациите увреждат мозъка, сърцето, мускулите и други тъкани.

През 2011 година двойка съпрузи от Йордания търсят д-р Жанг с молба за помощ: те вече са погребали две бебета поради увреждания на нервната система, причинени от заболяване на митохондриалното ДНК на майката и искат при следваща бременност да избегнат това. Те стават първите хора, върху които е изпробван методът на д-р Жанг на трансфер на ядро на яйцеклетка. Разликата с предишни такива трансфери лежи в това, че здравата яйцеклетка не е била оплодена, преди ядрото й да се извлече, за да направи място за ядрото от увредената яйцеклетка. Това някак заобикаля етичните въпроси, които биха се повдигнали иначе, тъй като оплоден ембрион, от който се извлече ядрото, би  бил унищожен.

Технологията се прилага с инвитро процедура на двойката от Йордания, като имплантацията на ембриона е извършена в Гуадалахара, тъй като по  онова време тя е нелегална в Щатите. Тяхното здраво бебе се ражда през 2016 и е носител на ДНК от трима души: сперматозоид от бащата, ядрото от яйцеклетката от майката и яйцеклетка с отстранено ядро, от неизвестна жена дарителка.

Лечение на досега неизлечимото

Раждането на бебетата с трима родители носи противоречиви послания. От една страна и по думите на самия д-р Жанг, това е просто лечение, което се провежда при жени, носещи митохондриални заболявания. И единственият начин те да родят здрави собствени деца. От друга страна, използването на митохондриалната замяна като средство за подобряване на фертилността и вдигане на честотата на зачеване дори при жени, които не носят ДНК заболявания, би могло да се приеме зле. Комерсиализацията на нещо такова никога не е добра идея -така смята Лиса Икемото, която преподава биоетика в правния университет US Davis.

Жанг обаче настоява, че „това е технология, която с малко усъвършенстване ще спасява животи“. Тя ще спасява бебета, унаследяващи неврологични заболявания от майката чрез генетични мутации, или ще подпомага зачеването при инвитро, подсилвайки шансовете на яйцеклетката да доведе до бременност след оплождането й.

Трънливите етични въпроси обаче са факт: не подминава ли д-р Жанг изискванията, наложени от американските болници и университети? В САЩ MRT все още е забранено и тестовете си Жанг извършва в Мексико. Повдигнати са въпроси и за безопасността на MRT трансферите, тъй като при тях все пак се оставя част от мутиралата митохондрия на майката, която пък може да нарасне с времето. Ако работата по метода продължи, той би могъл да предотврати проблеми с растежа, епилептични припадъци при деца, глухота и други сериозни проблеми. За да направим аналогия на това, което се случва, можете да си представите две яйца: едното напълно здраво, а другото с увреден белтък. От увреденото яйце се извлича жълтъкът, носещ генетичната информация, и се трансплантира на мястото на отстранения жълтък на яйцето със здрав белтък.

Противоречивият лекар

Малко след старта на кариерата си като репродуктивен ендокринолог в Ню Йорк, Жанг говори на конференция в Китай, където аудиторията е едновременно впечатлена и плаха. Там е ембриологът Хуи Лиу, който е толкова впечатлен, че напуска Китайската академия на науките, за да отиде да работи с Жанг и днес е един от главните хора в екипа му. Първите опити със смяна на ядра на яйцеклетки се правят след първоначалното им оплождане; нещо, което лекарите сега избягват поради етичните принципи за „създаването на човешки живот“ в епруветка. Жанг е харизматичен и умен и бързо успява да отвори собствена клиника: Ню Хоуп Фертилити Център, в Манхатън, която миналата година беше наречена от Forbes „втората най-посещавана клиника в страната“.

Икемото, която споменахме по-горе, смята, че има реална опасност други учени в САЩ да започнат да провеждат разработки, които заобикалят федералните разпоредби, отнасящи се до експерименти с човешки ембриони.

Жанг нарича дебата „здравословен“, но признава, че методът иска шлифоване. Икемото обаче може би има право: в клиниката на доктора вече се провеждат опити за подобряване на качеството на яйцеклетки в по-възрастни жени чрез трансплантация на ядро от по-млади. Критиката е насочена точно към това: разширяването на техниката за стандартна употреба, а не само с цел опазване на здравето на бъдещите бебета.

Разпространение

Koлкото и да е противоречив д-р Джон Жанг, едно е сигурно – той няма да остане сам в разработките си. Лекари от Украйна обявиха, че през януари и там се е родило бебе „с трима родители“. Тук обаче имаме използване на процедурата с трансплантация на ядро на яйцеклетка преди инвитро оплождане с цел подобряване на фертилността на двойката, без да имаме застрашаващо заболяване. В случая майката е преминала през десет години опити и четири неуспешни инвитро опита, в които оплодената яйцеклетка е спирала развитието си, преди да бъде имплантирана. Така е взето решение да се направи „хибриден ембрион“ и след оплождането на яйцеклетката нейното ядро да бъде прехвърлено в донорска такава. Така получаваме бебе с генетична информация от трима души. Тук вече говорим не просто за селекция на здрави ембриони, а за засилване на качествата на ембриона буквално чрез всички възможни средства. В Украйна няма регулации за този вид технология при инвитро и лекарите работят свободно в насока развитието и ползването й.
Друго такова бебе се роди в Мексико в края на миналата година. В този случай майката е страдала от болест на Лий, генетично заболяване на нервната система, което се предава през митохондриалното ДНК. Отново тук процедурата помага за това да се роди здраво бебе без унаследено заболяване.
Във Великобритания, макар че официално терапията е разрешена, все пак има сериозни регулации за нея. През пролетта на 2017 за пръв път се уточни черно на бяло, че пациентки с увредено ДНК, което се предава към децата им, могат да бъдат лекувани с MRT. Адам Бален, председател на Британското фертилно общество, нарече стъпката „изключително важна и историческа“. Благодарение на нея родители с висок риск да предадат генетично на децата си животозастрашаващи митохондриални заболявания имат шанса да си родят здрави деца, които пак да са изцяло техни биологично.

„Силно експериментална“

Използването на технологията остава силно експериментално в света на инвитро и противоречивите въпроси за нея не угасват. Тревогите около неизяснените последици от митохондриалното дарение в дългосрочен план си стоят. Също така има морални доводи за използването на MRT като метод за лечение на стерилитет, особено в държави, където регулациите не са така стриктни. Това може да доведе до злоупотреба с метода. MRT остава „силно експериментален“ според Сара Норкрос, директор по етиката в UK ethics body Progress Educational Trust. Тя добавя, че Великобритания ще отдели специално внимание на етичните въпроси, когато и ако започне да прилага метода, за да подобри резултатите от инвитро процедури.