Развитието на изкуствения интелект е тема, която тормози човечеството от години. Идеята за машини, които мислят и действат като човек, наистина тормози хората. Някои от тях правят сериозни опити, за да постигнат завидни успехи в тази сфера, а други се тормозят от факта, че първите могат да успеят.

Много машини вече „мислят“, но тук говорим по-скоро за повтарящи се действия, предварително зададени и определени от човека. Това е началото, а денят, в който роботите могат да пресъздават майсторски човешките емоции и взимат решения напълно самостоятелно, това ще е денят, в който всичко ще се промени за нас, хората. Дали резултатът ще е благоприятен за нас или не, зависи към кого ще се обърнем за мнение. Най-добрият вариант би бил да се уверим с очите си, но за този момент ще трябва да почакаме още три десетилетия. Според Рей Курцвел (Вижте още: "Визионер ли е Рей Курцвел, или е просто лудичък?"), технически ръководител в Google, бъдещето идва през 2045 година, когато изкуственият интелект ще работи на пълни обороти. Курцвел, описван от Forbes като „наследник на Томас Едисън“, се присъедини към Google през 2012 година, за да развива машинния интелект и разбирането на естествения език. Неговото мнение е, че след 30 години машините ще са по-интелигентни от хората – момент, който наричаме сингулярност, пишат от Connectivist.

 


Точно тук стигаме до момента, в който мненията се разделят. Ако се допитаме до Курцвел, той смята, че сингулярността е нещо прекрасно. Но ако се обърнем за мнение към Стивън Хокинг, ще получим съвсем друг отговор. През май той изказа съмненията си в ИИ (изкуствен интелект): „В краткосрочен план влиянието на ИИ зависи от този, който го контролира. В дългосрочен план – зависи от това, дали въобще може да бъде контролиран.”

По-рано този месец 72-годишният физик коментира пред BBC, че „пълното развитие на ИИ може да сложи край на човешката раса“. Интересно е, че мнението беше изказано по време на дискусия, свързана с гласов синтезатор, дело на Intel, който използва наченки на ИИ. Идеята е, че джаджата ще помага на Хокинг, тъй като ще може да предвижда, подобно на клавиатурите в смартфоните, думите, които иска да бъдат изговорени. Именитият учен добавя, че машина с развит ИИ може да предприема сама действия, които да доведат до пълната й промяна.

Въпреки притесненията на някои хора ИИ е тук, за да остане. Това е процес на развитие, който вече не може да бъде спрян. През 2014 година усилено се говореше за тази технология, а сред хората, които в никакъв случай не са радостни от развитието на ИИ, е едно малко изненадващо име. Елън Мъск. През август той сподели в Twitter профила си, че изкуственият интелект може да бъде по-опасен от атомните оръжия. По-късно Мъск сравни ИИ с демон.

Освен предупрежденията от сериозни имена в света на технологиите и науката, през тази година се случи още нещо важно, което може да изиграе ключова роля в бъдещето на изкуствения интелект. Само преди дни учени от три английски университета (от Шефилд, Ливърпул и Бристол) дадоха началото на проект, който трябва да направи бъдещите автономни роботи достатъчно сигурни. Те ще могат да взимат решения, но само базирани и съобразявани с установени норми. Начинанието получи 1.4 млн. паунда финансиране, а резултати можем да очакваме през 2018 година.

През октомври DeepMind Technologies, лондонски стартъп, закупен от Google през януари за 400 млн. долара, обяви, че са създавали развита неврологична мрежа, която може да функционира като човешката краткосрочна памет. Мрежата заучава чрез запазване на спомени, което позволява на устройството, в което е поставена, да работи извън първоначалното програмиране.

През 2014 година се запознахме и с Amelia. Две от големите петролни компании, Bakers Hughs и Shell, започнаха тестовете на виртуален асистент, под формата на визуално атрактивен аватар, наречен Amelia. „Тя“ може да отговаря на въпроси на доставчици, свързани с фактури. Идеята е да се заместят телефонните центрове с приятелско изображение. Според Quartz Amelia има ниво на разбиране, равняващо се на 6-годишно дете, но с лекота може да наглася тона и емоциите си според човека, с когото комуникира. Amelia отговоря на въпроси, базирайки се на отговорите на предишните запитвания. Ако стигне до момент, в който не може да отговори, тя се свързва с човешки оператор.

 

 

Amazon Echo е още един пример, че 2014 година беше силна за ИИ. Устройството, което носи цена от 99 долара, отговаря на въпроси, свързани с времето, филми, факти и т.н. Наподобява черен конус, който можете да поставите навсякъде, а когато имате въпрос, просто го задавате. Възможностите му наподобяват тези на друг виртуален асистент – Siri.

Въпреки че JIBO е все още в ранен етап от развитието си, бързо привлече интереса на потребителите. Семейният робот, който в момента събира пари чрез кампания за обществено финансиране в Indiegogo, се разработва от Синтия Бразил, която е и ръководител на отдела по роботика към Media Lab, MIT.

 

 

JIBO е замислен като семеен робот, който може да извършва някои от възможностите на таблет, но машината различава членовете на семейството чрез гласово и лицево разпознаване. Роботчето често е първото, което започва разговора – в момента, в който усети, че някои влиза в стаята. Цената му е 500 долара, а ще бъде наличен за покупка след около година.

Какви са очакванията ви за изкуствения интелект - добро или зло?