Астрофизици, биолози и инженери, работещи в НАСА и безброй университетски кампуси по света, непрекъснато анализират чрез мисловни експерименти най-лошите възможни катастрофи, които могат да сполетят планетата.

Едно такова бедствие е внезапното спиране на двигателя на нашите дни - животворните лъчи на Слънцето. Ако Слънцето изведнъж изгасне, дори само за период от 24 часа, повърхността на Земята ще изпита ужасни последици, които може да отнеме години, за да се обърнат.

Ако Слънцето изчезне внезапно, дори само за период от 24 часа, New Scientist изчислява, че след 8 минути последната светлина, излъчена от Слънцето, би достигнала Земята, оставяйки повърхността в тъмнина. Първо и най-важно, температурата на земната повърхност ще падне драстично. По време на едно слънчево затъмнение в Кения температурата падна с 4 или 5 градуса по Целзий само за няколко минути.

Разбира се, ако Слънцето остане на мястото си, но просто спре да произвежда светлина, гравитационното въртене ще остане незасегнато. Но ако Слънцето имплодира или по друг начин се отдалечи от местоположението си в центъра на Слънчевата система, всяка от планетите ще се отклони драстично от курса си, отлитайки по изцяло нови траектории.

Тези последствия са само началото на един нов свят без слънчева светлина, лъчиста топлина и страховитото гравитационно привличане, което държи всяка планета фиксирана в орбита.

Освен внезапната тъмнина, която ще падне над цялата планета, най-ясно изразената промяна, която ще настъпи с незабавен ефект, ще бъде свободно падане на повърхностната температура. При една седмица прекъсване на работата на Слънцето, глобалната температура на повърхността ще падне под 0 градуса по Целзий и допълнително ще спадне до -100 градуса по Целзий в рамките на една година.

Годишно средната разлика в нощните и дневните температури е около 2 градуса по Целзий. С малко елементарни изчисления (използвайки средни часове слънчева светлина в САЩ, предоставени от British Business Energy) може да се изчисли, че типичен американски дом получава приблизително 8 часа слънчева светлина на ден. В резултат на това може да очакваме спад от около 2.6 градуса по Целзий за 24 часа.

Така че хората и животните биха станали по-студени и вероятно малко притеснени, но това би имало много голям ефект върху растителния свят.

Въпреки че ще се случи по-плавно от промените в температурата и светлината, които се случват в този хипотетичен кошмарен сценарий, най-важната и опустошителна промяна в рутината на Земята ще се случи в света на растенията. National Geographic подчертава значението на растителния свят на Земята за стабилизирането на годния за дишане въздух в световната екосистема. Чрез фотосинтеза растенията създават хранителния продукт, необходим за поддържане на растежа и продължаване на живота. Като страничен продукт фотосинтезата изпомпва кислород във въздуха.

Биологичното разнообразие е ключова характеристика на уникалната пищност на планетата, а растителният живот формира гръбнака, който окончателно поддържа почти всеки друг жив организъм в нашия свят. Без слънчева светлина, която да захранва този процес, растенията биха спрели да произвеждат както необходимите вътрешно глюкозни съединения, така и кислорода, който съвременният живот извън растителното царство изисква. Wired отбелязва, че избрани няколко бактериални същества и едно новооткрито дълбоководно седиментно животно наистина могат да оцелеят при условия без кислород.

С ограничени запаси от основен кислород и без начин за попълване на крайния ресурс животът, какъвто го познаваме, в крайна сметка ще бъде напълно потушен.

Дори ако Слънцето като по чудо се появи отново след еднодневна пауза, временно променената повърхностна температура и комбинираната липса на слънчева светлина ще убият много растения, създавайки забележима и продължителна празнина в екологичното равновесие.

Снимка: Unsplash

Виж още: В Китай роботи вече произвеждат клонирани прасета и животът няма смисъл