Тази година започва строежът на вертикалния кораб SeaOrbiter по проект на френския архитект Жак Ружри. Това бе обявено на международното изложение EXPO 2012, състояло се в южнокорейския град Йосу.

Според замисъла на архитекта половината от 51-метровия вертикален плавателен съд ще бъде потопена във водата. Основното предназначение на този необикновен кораб, височината на който значително превишава дължината (21 метра) и широчината (9.8 метра), се явяват научните изследвания. Подводната част на конструкцията ще позволи на океанолозите да остават за дълго време в средата, която изучават.

На височина от 5 и 13 метра в горната част на кораба ще са разположени две наблюдателни площадки. На долната се предвижда да бъде капитанският мостик, а на горната развлекателната зона за научния персонал. Двигателите също се намират над водата, което трябва да осигури ефективното им функциониране. При това те ще осигуряват електроенергия за двата основни електродвигателя, разположени под водата. По този начин относно задвижването си корабът представлява обичаен дизелово-електрически хибрид. Само че в качеството на гориво е планирано използването на биодизел, а енергийните нужди на екипажа и учените ще се осигуряват от слънчеви батерии. Електромоторите ще имат рекуперативен режим и затова по време на дрейф по течението ще изработват електроенергия благодарение на бавното движение на винтовете.

 

Най-горната част на кораба е призвана да се грижи за душевното равновесие на изследователите, прекарали дълго време под водата. Освен това отсъствието на слънчева светлина и свеж въздух може да навредят на здравето на хората. По този начин SeaOrbiter може да дрейфува из Гълфстрийм и други течения с научен колектив от 8 човека на борда.

 

 

Запланувано е също така, че SeaOrbiter ще има и научни лаборатории с техническо оборудване и жилищни помещения с необходимата битова техника, спортни зали, библиотека и зони за отдих. Kорабът ще гази на дълбочина не повече от 30 метра, но за него допълнително са предвидени роботи, управляеми чрез кабели, които може да достигат на 100 метра дълбочина и традиционни пилотируеми и безпилотни дълбоководни апарати, чрез които изследванията може да се правят на 600 метра дълбочина. Въпреки вертикалната ориентация SeaOrbiter е устойчив на вълнението благодарение на разположените в неговото дъно цистерни с питейна вода и гориво. В хода на тестовете в басейн SeaOrbiter е издържал дори на 15-метрови вълни.

Стойността на научния кораб не би трябвало да надвиши 43 милиона долара при обща цена на проекта 52.7 милиона.

Повече снимки на проекта може да видите в тази галерия!