Калифорния е едно от най-добрите места на Земята за генериране на соларна енергия, но цените, които започват от 15 000 долара, спират дори средната класа от покупка на система за слънчево захранване.

За това щатът смята да използва държавните пари от проект Grid Alternatives, за да позволи на всеки, който има желанието да се сдобие с фотоволтаична инсталация. Откъде идват парите? От замърсяване – таксите и глобите на компании, които замърсяват околната среда в щата, ще се използват за финансиране на проекта.

Първата инициатива по проекта, Single-family Affordable Solar Homes, е на стойност 162 милиона долара и е насочена към семействата, които не успяват да влязат в средната класа. Проектът цели да инсталира соларни масиви в над 1600 дома до края на 2016 г., като използва дарения от соларни компании и програми за инструктаж на работа, за да намали цената. И въпреки че панелите ще са напълно безплатни за семействата, щатът ги моли да помогнат с изхранването на екипите по инсталация или с труд по самото монтиране.

Така щатът ще облекчи два проблема с един ход. Първо, бедните семейства няма да са притискани от електрическите компании, тъй като сметките им ще спаднат драстично, и, второ, потреблението на фосилни горива за генериране на електричество ще намалее. Колко ще спаднат сметките? Предпазливите прогнози сочат поне хиляда долара на година за всяко семейство.

 А знаете ли, че слънчевите панели от черен силиций са вече достатъчно ефективни за масово производство