Учените отдавна говорят за “черния силиций” (тоест, силиций с наноразмерни структури), който има потенциала да извлече повече енергия от слънчевата светлина. Добрата новина е, че вече има доказателство, че това се случва.*

Изследователи от Aalto University са разработили черни силициеви соларни клетки, които постигат рекорден процент на ефективност - 22.1%. Това е с 4 на сто повече от предходната версия на черния силиций и достатъчно добър резултат, за да може технологията да бъде най-после готова за излизане на пазара, заменяйки съществуващите слънчеви панели.

Черният силиций е далеч по-подходящ за събиране на слънчева светлина при ниски ъгли, което е обичайна практика в северните райони. Не би трябвало да се налага да живеете в много слънчева част на света, за да получите най-добрата чиста енергия. Нали така? Тя също така трябва да бъде евтина. Много скоро “черните” слънчеви панели ще влязат в масово производство, а ние просто ще трябва да инвестираме в тях, за да намалим традиционното използване на стандартната електрическа мрежа.

 

Прочетете още: В Япония построиха две слънчеви електростанции върху вода


*корекция