Шведски учени излязоха с притеснително становище. Според тях употребата на подложено на предварителна обработка месо, като бекона и наденицата например, има отношение към развитието на рак на панкреаса. Съгласно изследването консумацията на 50 грама месни продукти повишава риска от заболяването с 19%. При дневен порцион от 100 грама рискът нараства с 38 процента.
"Известно е, че употребата на месо повишава риска от рак на дебелото черво, но сведенията за влиянието на месото върху развитието на други форми на рак засега не са много", коментира професор Сузана Ларсън, ръководител на изследването от Кралския институт в Швеция.
Едва последните сведения доказват връзката между развитието на определени видове рак и употребата на месо. Някои учени са дотолкова притеснени от факта, че дори препоръчват на рисковите групи да се откажат изцяло от консумацията на месни продукти. Други пък все пак напомнят, че тютюнопушенето е един от основните фактори при развитието на рак.

Тагове: