Учени завършиха успешен тест с мишка с 3D-отпечатани яйчници, която е родила здраво потомство. Те се надяват, че един ден ще могат да се използват подобни техники, за да помагат на жените да се борят с проблеми с плодовитостта.

Изследването е публикувано в списание Nature Communications. 3D-отпечатаните яйчници задържат яйчниковите фоликули или торбички, изпълнени с течност, в които се задържат незрели яйца. Новите яйчници поддържат фоликулите и яйцеклетките достатъчно дълго, за да може мишката да достигне овулация, да зачене и да роди.

Ключът към успеха е в структурата на материала, използван за 3D печата. Той трябва да бъде направен от органични материали, които тялото няма да отхвърли, но също така да не бъде прекалено мек, защото тогава той ще се разпадне по време на операция и трансплантация.

За съжаление подобни 3D-отпечатани яйчници не могат да бъдат използвани директно при хората. Човешките фоликули са много по-големи от тези на мишките, а и растат толкова бързо, че формата на тези съществуващи яйчници ще трябва да бъде променена. Може да има и проблеми с имплантацията. И все пак това е успех за регенеративната медицина, която може да ни доближи до решаване на проблемите на безплодието при жените в бъдеще.

Тагове: