Развитието на многоклетъчните живи организми на Земята, включително и хората, е станало възможно благодарение на мутацията на един-единствен ген в процеса на еволюцията на едноклетъчните.
До този извод са стигнали учени от Орегонския университет в САЩ, изследвайки едноклетъчните еукариоти под името „хоанофлагелати“. „Това е истински шок“, казва един от съавторите на откритието – биохимикът Кен Прихода. „Ако бяхте попитали когото и да е от нашата група дали допуска, че за всичко е отговорна една мутация, то всеки би ви отговорил, че това е невъзможно.“

Всъщност мутацията е била необходима, но недостатъчна. Което означава че сама по себе си тя не би могла да осигури скок в развитието от прост към многоклетъчен организъм, но без нея този скок също не би бил възможен. И ето че според публикацията тя присъства в генома на всички животни и техните близки едноклетъчни родственици, включително еукариотите – живи организми, клетките на които съдържа ядро.
Самата мутация се състои в преобразуването на протеини от определен тип. Изначално те са изпълнявали функцията на ферменти, ускоряващи химичните реакции в клетките, като са станали според съвременната терминология „взаимодействащи си домейни“. В началото древните организми, наречени хоанофлагелати, са притежавали малки опашки, наречени флагелуми, чрез които са се движели и намирали храна. Мутацията е направила наличието на опашките безсмислено, вследствие на което те са преминали към многоклетъчен начин на живот. Оттук следват няколко еволюционни крачки до появата на човека.