Еволюцията отнема векове, нали? Е, едно ново проучване, проведено от изследователи от университета в Оксфорд, предполага, че еволюцията при пернатите индивиди не отнема толкова дълго време, колкото може би си мислите.

"Наблюденията ни показват, че еволюцията винаги се движи бързо", каза проф Грегер Ларсън от Оксфорд. "Но не сме склонни да го забележим, защото обикновено я оценяваме на по-дълги периоди от време." В този случай екипът се взира внимателно в митохондриалната ДНК на порода домашни кокошки, наречена Plymouth Rock. Що се отнася до съвременните научни познания, митохондриалната ДНК на индивида се променя около 2 процента на всеки милион години. На този род кокошки е било необходимо около 50 години, за да се видят два вида мутации на митохондриалната ДНК.

„Беше наистина пълна изненада. Обикновено генетичният материал се предава само от майката на детето. В много редки случаи ДНК-то бива наследявано от бащата на кокошките, събитие, наречено "бащино изтичане".

Дълго време учените смятаха, че такъв теч е много рядко откриваем, но фактът, че изследователите са го забелязали в рамките на една група от тези пилета, е бил неочакван.

Прочетете още: Лъвовете са по-застрашени от изчезване, отколкото предполагаме