Още през ранните детски години ни учат, че всяко растение се нуждае най-малкото от светлина и вода, за да порасне. Природата обаче има своите изключения - виждали сме и оцеляващи в пустинята растения, както и такива, които не оцеляват, ако не са им осигурени оптималните условия. Но пълният мрак определено не попадаше при изключенията - поне докато учените от UC Riverside и Университета в Делауеър съобщиха, че са убедили растенията да растат в непрогледен мрак. Според официалното съобщение екипът е използвал двуетапен процес за преобразуване на въглероден диоксид, електричество и вода в ацетат. Растенията са консумирали ацетата и по този начин са се развивали без наличието на светлина.

„Опитахме се да идентифицираме нов начин за производство на храна, който би могъл да преодолее границите, които обикновено се налагат от биологичната фотосинтеза“, казва в изявлението авторът Робърт Джинкерсън. Разбира се, идва ред на въпроса, до какъв етап се развиват тези растения и дали характеристиките им се запазват. Снимката показва скъпоценни малки зелени издънки, изтласкващи се от лабораторната почва, но остава да се види дали този метод на растеж действително може да доведе до устойчиво или полезно количество продукция. 
Все пак стратегията е изключително полезна и се надяваме да продължи да става все по-ефективна. В крайна сметка повече начини за отглеждане на храна могат да решат проблеми за милиони.  

Снимки: Marcus Harland-Dunaway / UCR/ Unsplash

Виж още: Мистериозна ускорена еволюция превръща маймунската шарка в глобална опасност