Почти е невъзможно да не сте чували за колосалния проблем, който човечеството изпитва по отношение на микропластмасата. Разбира се, ние сме посочвани като основни виновници за причината му, но по-притеснителното е, че започваме да изпитваме и да страдаме от последствията. Оказва се обаче, че решението може би се крие във вечния въпрос кое е първо: яйцето или кокошката? Изследователи от Принстън са използвали яйчен белтък, за да създадат лек, порест аерогел, който може да премахне микропластмасата и солта от морската вода. Според изследванията им, ако белтъците се изсушат чрез замразяване, а след това се нагреят до 885 градуса в пространство без кислород, тяхната чиста протеинова система произвежда смес от нишки от въглеродни влакна, които могат да премахнат 99% микропластмасата от водата и 98% от солта.


Както можете да си представите, лесно достъпен органичен материал като този има своите предимства. Той е доста евтин за производство, като не се нуждае от прекалено много енергия или излишна вода. Очаквано аерогелът все още не е готов за широко използване, защото учените трябва да усъвършенстват производствения процес, преди да стане възможно масовото производство. Според екипа откритието има и други предимства - гелът може да бъде полезен и за съхранение на енергия и топлоизолация. Те са съгласни, че премахването на солта може да създаде проблеми в океаните, но може да бъде много полезно за обезсоляване в райони, където е трудно да се намери прясна питейна вода. При толкова много предимства яйцата определено стават фаворит на мнозина.  

Снимка: Unsplash

Виж още: Дупката в озоновия слой нараства за трета поредна година, но учените не се притесняват