Дните на Тихия океан са преброени според нова суперкомпютърна симулация на постоянно движещите се тектонични плочи на Земята.

Добрата новина? На най-стария океан на нашата планета му остават още 300 милиона години. Ако Тихият океан извади късмет, може дори да отпразнува своя милиарден рожден ден, преди най-накрая да изчезне. Но изследователи от университета Къртин в Австралия смятат, че океанът вероятно ще бъде погълнат преди това.

В последните години от живота си Тихият океан едва ли ще прилича на огромното синьо пространство, което е днес. Всяка година океанът се свива с няколко сантиметра, както се случва, откакто беше суперокеан, заобикалящ последния суперконтинент Пангея.

Този древен океан е дом на множество зони на субдукция: места, където тектоничните плочи се сблъскват и минават една върху друга. Разговорно известни в Тихия океан като „Огнения пръстен“, тези обекти работят почти като канализационни канали за вани за дъното на океана.

Всяка година няколко сантиметра от Тихоокеанската плоча се плъзват под Евразийската плоча и Индо-Австралийската плоча, свивайки разстоянието между Северна Америка, Азия и Австралия. Не всички учени са съгласни как ще изглежда следващият суперконтинент или как ще се формира, но в много симулации Тихият океан е обречен. Докато някои проучвания предполагат, че Атлантическият океан, който се разширява днес, може да започне да се свива в бъдеще, създавайки по този начин суперконтинент, обграден от супер Тихи океан, изследователи от университета Къртин не са съгласни.

Вместо да се формира втори континент, подобен на Пангея (известен още като Пангея Проксима), те твърдят, че светът се насочва към суперконтинент, в който Северна Америка се сблъсква с Азия, наречен Амасия. Австралия остава извън това, но в 4D геодинамичните модели континентът на южното полукълбо изглежда играе важна роля в запушването на това, което е останало от Тихия океан.

Последните симулации от изследователи в Австралия се основават на реалистични параметри на плочата и мантията от настоящето и миналото, които след това са били използвани от суперкомпютър за прогнозиране на бъдещето.

„През последните два милиарда години континентите на Земята са се сблъсквали, за да образуват суперконтинент на всеки 600 милиона години, известен като цикъл на суперконтинентите“, казва ученият по Земята и водещ автор Чуан Хуанг.

„Симулирайки как се очаква да се развиват тектоничните плочи на Земята с помощта на суперкомпютър, успяхме да покажем, че след по-малко от 300 милиона години е вероятно Тихият океан да бъде този, който ще се затвори, позволявайки формирането на Амасия, развенчавайки някои предишни научни теории.“

Противно на някои други симулации на суперконтиненти, тази нова идея предполага, че Тихият океан, а не Атлантическият океан или Карибско море ще бъдат унищожени, когато се формира Амасия. В настоящия модел Амасия възниква, когато Тихият океан се затвори поради отслабването на горния слой на океанската кора.

„Земята, каквато я познаваме, ще бъде драстично различна, когато се формира Амасия. Очаква се морското ниво да бъде по-ниско, а огромната вътрешност на суперконтинента ще бъде много суха с високи дневни температурни диапазони“, казва геоученият Джън-Сян Ли.

Но това е само последното проучване в дълга поредица от симулации на суперконтиненти, всички от които се опитват да предскажат как ще изглежда нашата планета в бъдеще. Още един модел е малко вероятно да сложи край на дебата, но това не е единственият, който предсказва смъртта на Тихия океан.

В сценарий, при който се формира суперконтинент, наречен Новопангея, Америка се сблъсква с Антарктида, преди да се разбие в Евразия и Африка. Това отрязва Тихия океан по различен начин, но с подобни резултати. В друг сценарий за суперконтинент, наречен Аурика, и Тихият, и Атлантическият океан се затварят завинаги и на тяхно място възниква нов океански басейн.

Какъвто и да е резултатът, едно нещо е сигурно: Земята и нейните океани никога повече няма да бъдат същите.

Снимка: Unsplash

Виж още: Подобните на Земята планети са само 1% от потенциално обитаемите светове