През юли  от най-гигантския леден шелф Ларсън Си се откърти огромен айсберг, който е с размер 2500 квадратни мили (близо 6500 кв.км). Това е историческо събитие, което евентуално ще причини и вторични последици след години. Сега от NASA предоставиха за пръв път снимки от свободно плуващото гигантско парче лед – те са заснети от сателит и показват не само прогреса на A-68, както е официалното име на айсберга, но и неговата зашеметяваща визия.

До края на този месец учените ще продължат да проследяват движението на А-68, както и промените по ледените брегове на Антарктида в проект, наречен Оperation Icebridge с хаштага #Icebridge в Тwitter. 

Te ще се опитат да определят скоростта на топене на Ларсън Си и да предскажат как ще се развият нещата за шелфа в бъдеще. Изследванията включват радарни сигнали и инфрачервени камери и ще покажат дебелината и наслояването на сняг и лед, както и температурата по повърхността.

Айсбергът А-68 е един от най-масовите, наблюдавани някога. Учените твърдят, че ако обемът му се добави към океана (с разтапяне), това ще доведе до покачване на морското равнище с почти три милиметра в световен мащаб. Притесненията в момента обаче са не за айсберга, а за шелфа Ларсън Си и това, как ще се развие неговият увреден бряг оттук нататък. Именно този шелф държи „на място“ леда на Антарктическия полуостров и му пречи да се топи директно в океана. Ерик Ринот от NASA казва, че със сигурност събитията покрай отцепването на А-68 „не са резултат от естествени природни процеси“.

Оцени:
Рейтинг: 5
Най-четени
Всички

Стивън Кинг заби кинжал в сърцето на критиците на Game of Thrones

326 | 17.05.2019
Още от HiEnd

Най-бързият човек в света представи своя микро електрическа кола

22 | 18.05.2019