От първите произведени в света пластмасови изделия до ден-днешен не е открит начин, чрез който те да се унищожават напълно по естествен начин. Широката употреба на пластмасата доведе със себе си множество теории как този материал да изчезне завинаги. Естествените природни сили не успяват да се справят със структурата му и последните изследвания сочат, че той продължава да съществува едва ли не завинаги. Този факт определено притесни повечето природозащитници и през 2016 година японски учени заявиха, че са открили бактерия, която разгражда пластмасата. През 2018 година един от ензимите, съдържащи се в бактерията, беше успешно извлечен и след това синтезиран, като благодарение на това той успява да разгради пластмасово изделие за няколко дни.

С течение на времето учените са достигнали до мутирала негова версия, която е постигнала с 20% по-добри резултати. Допълнителни изследвания довеждат до селектирането на втори ензим, съдържащ се в японската бактерия, като той удвоява скоростта на разграждане на химичните групи, освободени от първия ензим. Но експериментите не са спрели дотук и благодарение на комбинирането на двете проби се е получил суперензим, чието действие е 6 пъти по-бързо. Предвижда се той да започне да се употребява за индустриални цели след около 2 години. Учените, участвали в разработката, споделят, че експерименталната фаза съвсем не е към своя край и е възможно да бъдат открити и други приложения.

Въпреки това откритието е толкова обещаващо, че е стартирана процедура по изграждането на лаборатория за разработка и тестване, локализирана в Портсмут, Англия, като инвестицията в проекта се оценява на 1 милиард паунда.

В началото на 2020, френска компания успя да синтезира съвсем различен ензим, открит в компост от листа. Неговото действие обаче се активира само при загряване на пластмасата до 70˚C. Французите също са се заели с изграждането на тестови център в Лион.

Учените споделят различни хипотези относно това, как тези ензими да бъдат комбинирани с такива, които разграждат памучни нишки. Това би улеснило разграждането на материи от смесен произход, което е предизвикателство за множество модни и индустриални брандове. 

Снимки: shutterstock

Виж още: Ултралуксозният е-мотор Arc Vector възкръсна от мъртвите (ВИДЕО)