Според нови изследвания Ню Йорк потъва отчасти заради изключителната тежест на вертикалните си сгради, което засилва заплахата от наводнения, причинени от покачващите се нива на заобикалящите го водни басейни.  
Това може и да е градът, който никога не спи, но със сигурност е известен с факта, че всяка година потъва средно с около 1-2 мм, а според изследователите някои райони на Ню Йорк се движат надолу с двойно по-бързи темпове. 
Това потъване засилва въздействието на покачването на морското равнище, което се ускорява около два пъти повече от средното за света, тъй като ледниците в света се топят, а морската вода се разширява поради глобалното затопляне. От 1950 г. насам водата, която обгражда Ню Йорк, се е повишила с около 9 инча (22 см), а до края на века големите наводнения, причинени от бури, могат да зачестят до четири пъти в сравнение със сега поради комбинацията от повишаване на морското равнище и урагани, които се засилват от изменението на климата.  
"Дълбоко концентрираното население от 8.4 милиона души е изправено пред различна степен на опасност от заливане в Ню Йорк", пишат изследователите в проучването, публикувано в списание Earth's Future. 
Авторите допълват, че рисковете, пред които е изправен Ню Йорк, ще бъдат споделени от много други крайбрежни градове по света със задълбочаването на климатичната криза. "Комбинацията от тектонични и антропогенни свличания, повишаване на морското равнище и увеличаване на интензивността на ураганите предполагат ускоряване на проблема по крайбрежните и речните зони", пишат те. 
Тази тенденция се засилва от огромния обем на изградената инфраструктура на Ню Йорк. Изследователите са изчислили, че структурите на града, сред които са известните Емпайър Стейт Билдинг и Крайслер Билдинг, тежат общо 1.68 трлн. фунта, което се равнява приблизително на теглото на 140 милиона слона. 
Тази огромна тежест въздейства върху разнообразието от различни материали, открити в района на Ню Йорк. Въпреки че много от най-големите сгради са разположени върху твърда скала като например шисти, има смесица от други пясъци и глини, допринасящи за ефекта на потъване, който така или иначе естествено се проявява по по-голямата част от източното крайбрежие на САЩ, тъй като земята реагира на оттеглянето на огромни ледници след края на последния ледников период. 


"Това не е нещо, за което трябва да се паникьосваме веднага, но е налице този продължаващ процес, който увеличава риска от заливане от наводнения", казва Том Парсънс, геофизик от Геологическата служба на САЩ, който е ръководител на новото изследване. 
"Колкото по-мека е почвата, толкова по-голямо е нейното притискане от сградите. Не е било грешка да се построят толкова големи сгради в Ню Йорк, но просто трябва да имате предвид, че всеки път когато строите нещо там, притискате почвата малко повече."  
През 2012 г. Ню Йорк беше засегнат от урагана Санди, който наводни части от метрото и причини широко разпространени щети, включително прекъсване на електрозахранването. След това през 2021 г. ураганът Айда наводни райони на града, в резултат на което няколко души загинаха. Учените твърдят, че и двете събития са се влошили от ефектите на глобалното затопляне.  
Парсънс заяви, че Ню Йорк и други крайбрежни градове "трябва да започнат да планират това. Ако се получи многократно излагане на морска вода, може да се получи корозия на стоманата и да се дестабилизират сградите, което очевидно не искате. Наводненията също така убиват и хора, което вероятно е най-голямото притеснение".

Снимки: Unsplash

Виж още: Полицията в Ню Йорк ще се бори с автомобилните кражби с AirTag