Според ново проучване пържените зеленчуци са не само по-вкусни от варените, но са и по-полезни. Това забележително откритие е направено от учени от университета Гранада в Испания.
По време на изследването са проведени цял куп тестове с цел да се изясни доколко обичайните методи за готвене разрушават антиоксидантите и фенолите, съдържащи се в зеленчуците, които са в основата на средиземноморската кухня.

 

Счита се, че в процеса на приготвяне продуктите губят значителна част от витамините C и Е, както и бета-каротините и фенолите – обяснява Джесика Рамирес, която е ръководител на изследването. Нейната група от учени е провела множество тестове със зеленчуци, като картофите, доматите, патладжаните и тиквичките, които са били подложени на различни видове топлинна обработка – варене, пържене в зехтин и задушаване във вода и масло. До и след приготвянето им са били измервани с точност нивата на влажността, мазнините, сухото вещество, съдържанието на феноли и т.н.

Резултатите са показали, че в процеса на пържене в зехтин съдържанието на феноли в продуктите нараства – зеленчуците ги събират в себе си от самия зехтин. „Присъствието на зехтин по време на приготвянето на зеленчуците ги насища с такива ценни вещества като олеуропеин, пиноресинол, хидрокситирозол и тирозол, както и хлорогенна киселина и рутин (витамин Р), се казва в научния доклад.

Още една изненада от това изследване, а и очевиден коз срещу онези, които поддържат строго суровоядството, е, че приготвянето на продуктите като цяло не довежда до намаляване на нивото на антиоксиданти в тях. И докато зехтинът отдава своите полезни свойства на зеленчуците при пърженето, то при варенето не получаваме нищо освен това, което си е в самия зеленчук. Разбира се, пърженето има и един съществен недостатък – калориите. Но ако последните не са проблем за вас, то смело може да приготвите любимите си зеленчуци, запържени във вкусен зехтин.