Изследователи от университета Вашингтон в Сент Луис са идентифицирали ген, който определя нивото на чувствителност към вкуса на мазнините при различните хора. Благодарение на това откритие учените заговориха за добавянето на "шести вкус" към известните до момента пет, както и за нови възможности за разкриване особеностите на затлъстяването.
Става дума за гена CD36. Оказало се, че при хора с определени варианти на този ген чувствителността към мазнини е по-голяма, отколкото при други. Такива хора могат да усещат вкуса на мазнините дори в сравнително малка концентрация, показват опитите.
За изненада на учените обаче няма установена зависимост между промените в CD36 и индекса на телесната маса - сред тестваните с повишена чувствителност към мазнини имало и сериозен брой хора със затлъстяване. Установено било обаче, че генът има отношение към усвояването на мазнините.
Коментари (3)