Добри новини за любителите на ароматната черна течност, зареждаща с енергия – едно ново изследване потвърждава, че една до две чаши от тази напитка може да помогнат на хората на средна възраст и на по-възрастните да доживеят дълбоки старини.

 

Докладът за изследването е публикуван от Националния онкологичен център в Япония. В мащабното изследване са взели участие 90 хиляди души, на възраст между 40 и 69 години. Всички те са били анкетирани за своя ежедневен порцион храна и течности. След това, японските специалисти са направили карта на смъртността за изминалите 19 години.

Оказало се, че хората, употребяващи една чаша кафе, имат 15 % по-малка вероятност да починат в близките години от онези, които не са правили това. В случая с участниците в експеримента, пиещи по три-четири чаши кафе на денонощие, цифрата става вече 24 %. Подобно чудодейно въздействие според изследването има и зеленият чай. При употреба на 5 чаши дневно, рискът от по-ранна смърт пада с 13 % за мъжете и 17 % за жените.

 

На японските учени в момента им предстои да разберат точните причини за вълшебното въздействие на зеления чай и кафето върху човешкия организъм. Очевидно, всичко е свързано с наличието на кофеин, което от своя страна пък говори, че не всички възрастни може да разчитат на тях – особено хората с високо кръвно и проблеми със сърцето.

Оцени:
Рейтинг: 4
Още от HiEnd

NASA вече ще открива по-лесно обитаеми планети

0 | 22.10.2017