Отдавна лекарите си мечтаят да помогнат на парализираните хора да проходят чрез импланти, които стимулират гръбначния им мозък, но сегашната технология прави това невъзможно. Неестествените джаджи обикновено повреждат нервната тъкан с течение на времето.

Сега швейцарски изследователи може би са разрешили този проблем веднъж завинаги. Техният извит e-Dura имплант съчетава гъвкави електроди (от платина и силициеви микрочастици), златни електронни пътечки и флуидни микроканали, доставящи електрически импулси и химикали, докато имитират движенията на гръбначния стълб и избягват триенето. С този имплант парализираните плъхове в лабораторните тестове могат да ходят отново след няколко седмици и продължават да носят имплантите дори след два месеца.

Все пак ще мине известно време, преди e-Dura имплантите да бъдат одобрени за проучвания с хора, но учените смятат, че потенциалът на технологията се простира далеч отвъд преодоляване увреждания на гръбначния стълб. Тя може да послужи и за лечение на епилепсия и болестта на Паркинсон, да не говорим за намаляването на хроничната болка при многобройни условия.

Това, по-точно казано, не е лекарство, но ще позволи на много хора да си възвърнат мобилността без усложнения или без да се налага да се прибягва до външни устройства като екзоскелети.

 

 

 

Прочетете още: Как можем да приложим отрова от скорпиони за лечение на рак?