Мечтата на много учени да създадат ваксина против СПИН претърпя неуспех. Националният здравен институт в САЩ обяви, че опитите с имунизиране на доброволци с експерименталната ваксина позната като HVTN 505 са официално прекратени, тъй като е ясно, че тя не предотвратява инфекцията. 

 

Клиничното изследване започна през 2009 година и оттогава досега, 1250 доброволни участници са получили ваксината, а 1244 други – контролно вливане на плацебо, и двете групи в период от 24 седмици. Сред всички доброволци общо, до този момент има 41 заразени от СПИН от тези, които са получавали ваксината и 30 заразени от тези, получавали плацебото. Предмет на изследването са главно хора, които правят необезопасен секс.

 

Ваксината използваше стратегия „двоен удар”, целяща да засили имунната защита. Три първоначални инжекции са сложени първоначално, а след 16 седмици – още една инжекция, съдържаща генетичен материал, който създава молекули от типа произвеждани от СПИН, с цел да се предизвика отклик в имунната система срещу вируса. Учените твърдят, че самата ваксина не предизвиквала инфекцията. След представяне на независимо събрани данни и резултати, събрани до средата на април пред Националния институт по алергии и инфекциозни болести, който спонсорира клиничното изследване, е препоръчано спирането на опитите за създаване на тази ваксина. Доброволците ще бъдат следени още 5 години и данните ще бъдат анализирани за допълнителна информация.