Грипът е достоен и хитър противник – през вековете вирусът се адаптира непрекъснато към всички лекарства, с които го обстрелваме. Поради тази причина почти всяка година и противогрипните ваксини трябва да се адаптират според последната му вариация. Сега обаче учени от Оксфорд са разработили универсална ваксина, чиито клинични тестове с широк набор от хора стартират скоро във Великобритания. Предполага се, че ваксината ще може да убива различни форми на вируса.

Грипът обикновено преминава без сериозни усложнения, но въпреки това не трябва да се подценява, понеже се разпространява лесно и в някои от тежките случаи може да е отговорен до близо половин милион загинали хора в световен мащаб (особено при хора над 65 години). Адаптивността му прави лечението все по-трудно и по-трудно и дори ваксините не могат да предпазят мнозина от хората, които са избрали да ги използват. Предишни изследвания, насочени към създаването на универсална ваксина, откриха начина, по който човешките клетки реагират на вече познати варианти на грипа, както и антитяло, което може да ги неутрализира. Повечето ваксини карат тялото да започне да произвежда повече антитела, унищожаващи протеините, с които грипната клетка е обвита.

Учените в Оксфорд съвместно с независима компания на име Vaccitech уверяват, че новата ваксина ще действа по съвсем различен начин заедно с имунната система. Вместо създаване на антитела тя ще накара тялото да произвежда Т-клетки, таргетиращи инфлуенцата, които са много по-силни в атаката си от антителата. Надеждата е, че това ще спомогне убиването на по-разширен обхват вариации на вируса на грипа.

Оцени:
Рейтинг: 5
Още от HiEnd

Черна дупка с чудовищни размери остава мистерия за учените

8 | 07.12.2017