Колкото и противоречива информация да излиза в наши дни за ваксините, едно е сигурно: те са изтребили болести като дребна шарка, рубеола, дифтерия, тиф и други. Ваксинирането при хората според учените пречи на инфекциозните болести да се разпространяват и увеличават имунитета. Трудно е обаче да се имунизират хора в отдалечени места, но и там, където има лоша инфраструктура и слабо здравеопазване. Затова ваксините на бъдещето вероятно ще се превърнат в нещо като антивирусна терапия, която преминава от човек на човек, подобно на вирус.

Така наречените „заразни ваксини“ първо ще бъдат тествани на животни, които са носители на човешките инфекциозни болести. Вероятно ще се използва по-слаба вариация на вируса или ще се използва неактивен вариант на патогена, който ще се „прикрепи“ към друг вирус носител. Възможно е да се тества и върху хора, които вече са инфектирани.

Към момента обаче все още не е доказано, че подобни ваксини ще са ефективни и безопасни да се разпространяват сред хората. Обосновката на учените е в по-ниската цена, която ще имат тези ваксини, както и в по-голямата им достъпност за хора от Третия свят например.