Ново устройство ще използва контраста между ярките петна светлина и сянката, за да създаде ток, който може да захранва малка електроника. Джаджата е създадена в Националния университет в Сингапур и е наречена от учените „генератор на енергия със сянка“. За целта те са поставили супер тънко златно покритие върху силиций, типичен материал, използван в соларните клетки. Аналогично на тях, светлината, която грее върху силиция, възбужда неговите електрони. Златният слой произвежда електрически ток, когато част от устройството лежи в сянка.

Възбудените електрони прескачат от силиция към златото. При засенчване на част от устройството напрежението на осветения метал се увеличава спрямо тъмната зона, а електроните в генератора протичат от високо към ниско напрежение. Изпращането им през външна верига създава ток, който може да захрани различни малки устройства.  На практика с осем генератора екипът е успял да пусне електронен часовник при слаба светлина. Новосъздаденото устройство може да служи и като сензор, а колкото по-голям е контрастът между светло и тъмно, толкова повече енергия осигурява генераторът.

Някой ден тези генератори може да произвеждат енергия в сенчестите петна в слънчевите масиви, между небостъргачите или дори на закрито. „Много хора смятат, че сенките са безполезни“, казва екипът от учени. Но „всичко може да бъде полезно, дори сенките“.

Вижте още: Всяка е-кола спестява до 10 000 долара разходи годишно