Изследователи от Калифорнийския технологичен институт успешно използваха клиринговия метод за снимане на кости или с други думи – успяха да ги заснемат отвътре, правейки ги прозрачни. Процесът позволява да се получи ценна информация за стволовите клетки вътре в костите, което може да помогне за лечението на дегенеративните заболявания от рода на остеопорозата.

Костите в нашия организъм постоянно търпят процеси на деградация и възстановяване. Всъщност, според данни от Калифорнийския университет, човешкият скелет напълно се обновява за около 10 години. Този процес, в частност, се контролира от един от видовете стволови клетки в костния мозък. До сега, единственият метод да се провери функцията на тези клетки бе чрез вземане на проба, което е доста трудоемко и опасно за пациента.
За да получат възможността да направят подобни снимки, учените са използвали методика, разработена в университета Станфорд, която е ползвана за да се направи прозрачен мозъкът на опитни мишки. Учените са премахнали калция и липидите от костите на мишките – двете съставки, отговорни за непрозрачността на костите. За да осигурят структурна поддръжка, необходима след отделянето на липидите в тъканта се въвежда специален хидрогел. След това костите стават прозрачни и през тях може да се изучава костният мозък.