Ако имате научна степен и сте майстор сладкар, специалист по шоколада или поне го обичате толкова много, че бихте посветили няколко години за изследването му – може да пробвате късмета си не къде да е, а в Университета в Кембридж.
В рамките на нов проект, който ще се осъществява на базата катедрите по химия и биотехнологии университетът обяви на официалния си сайт вакантна длъжност за специалист, който е готов да посвети себе си на изучаването на фундаменталните основи на термоустойчивостта на шоколада. Проектът е изцяло финансиран от заинтересовани промишлени структури и е разчетен за 3.5 години.
Изследванията на шоколада, температурата на топене на който е близка до тази на човешкото тяло, ще изучават факторите, позволяващи на продукта да остава твърд, съхранявайки всички потребителски свойства при използване и продажба в условията на горещ климат. Въпреки че спонсорът на проекта вече има определени разработки по този въпрос, неговата цел е да се развие фундаментално разбиране за свойствата на шоколада. Изследванията ще са основно с експериментален характер с привличане на ред аналитични методи от широк спектър инженерни и физически дисциплини. Началото на работата е планирано за януари 2015 година. В случай на успешно завършване на проекта специалистът ще получи степен доктор на науките.
Кандидатите за вакантното място са длъжни да притежават опит в експерименталните изследвания, да имат степен бакалавър по химия, физика, материалознание или инженер и да бъдат в съответствие с правилата за финансиране на гражданин на европейския съюз.