Въпреки че все пак човечеството може да намери начин да изтрие себе си от лицето на Земята, съществува шанс нашето духовно наследство да оцелее. Сървъри, твърди дискове, флашки и дискове – всичко се руши с времето. Ето обаче, че група изследователи от Швейцарския федерален институт по технологии са намерили начин да кодират данните в ДНК, което ще им позволи да преживеят хилядолетия.

 

ДНК е съставена от четири типа молекули, които формират двойки. За да кодират информацията в ДНК, учените са програмирали тези двойки в нули и единици – най-простият бинарен код, който е основата на всички цифрови машини в света. Това не е нов подход – учените от Харвардския университет успяха да кодират книга в ДНК още през 2012 година, но до момента обратното извличане на данните от молекулите е проблем. Предишните тестове са показали наличие на загуби в извлечените данни, тъй като ДНК реагира на околната среда и деградира при стайна температура. Робърт Грас – лидер на проекта на Швейцарския институт, е намерил нов начин да съхрани информацията – те са поставили проба от ДНК в кварцова обвивка при температура от 60 градуса по Целзий в продължение на няколко седмици, за да изпитат здравината й. След възстановяването на пробата те успешно са разчели съхранените данни, като според Грас, ако ДНК бъде съхранявана при температури под 0 градуса, то информацията от нея може да бъде разчетена дори след милиони години.

 

В момента този процес е доста скъп – за създаването на швейцарската проба, в която са били кодирани 83 килобайта данни, са били необходими около 1500 долара. Но с развитието на новите технологии стойността на кодиране на ДНК навярно ще спадне, което би могло да осигури на практика безкраен живот на духовното наследство на човечеството.