Резки скокове в посещенията на уики страници за определена болест предвещават епидемия, показва ново проучване от лабораторията Лос Аламос в Ню Мексико.

След като са използвани търсения на Google и данни от Twitter за изследване на епидемии, идва ред на Wikipedia с цел след време да се организира глобална система за предвиждане на болести и превантивна реакция за ограничаването им.

Учените разглеждат 14 огнища на болести между 2010 и 2013 г. в 9 различни държави. Холера в Хаити от 2010 г. и eбола в Уганда през 2011 и 2012 г. например. Резултатите показват, че зависимост наистина има, а резкият скок се забелязва понякога близо месец преди широкото разпространение. Експериментът е особено успешен в предвиждане на огнищата на инфлуенца и тропическа треска – силно заразни и опасни болести, но не работи за по-бавно разпространяващи се като ХИВ, както и за такива, които се случват в райони с рядък достъп до интернет, като изблиците на eбола в Субсахарна Африка.

Създаването на подобна мрежа за предварително известяване би било огромен пробив в здравеопазването на световно ниво – епидемиологията ще стане наука, която разчита на превантивни вместо на пост фактум мерки.