В края на миналата година ви представихме най-важните научни открития. Въпреки че може да сте подценили някои от тях, повярвайте ни – те са наистина значими. Лошата новина е, че медалът има две страни. През 2014 година станахме свидетели и на редица новини, свързани с научния свят, които се оказаха пълна... измислица и лъжа. Броят им не беше никак малък, но от IFLscience са подбрали десет от тях.

 

От "Джонс Хопкинс" не са пускали нова истина за рака

През 2007 година е дадено началото на верижно писмо, което набра скорост през пролетта на 2014 година. В него пише, че от "Джонс Хопкинс", известно медицинско заведение, са пуснали нова информация и „истината“ за коварната болест рак. Според новата „истина“ силната имунна система може да се справи с болестта, дефицитът на хранителни вещества я предизвиква, а хранителните добавки – помагат. В писмото пише още, че химиотерапията има повече негативни, отколкото положителни ефекти. От "Джонс Хопкинс" защитиха името си още преди години, оборвайки всичко от писмото.

 
Мъж не е плувал с акула в пристанището на Сидни

През юни сериозна популярност доби клип, в който мъж скача във водата в района на пристанището на Сидни. Всичко звучи отлично, но във водата го чака изненадата – бяла акула. Видеото се казва GoPro: Man Fights Off Great White in Sydney Harbor, но в него не се вижда точно процес на „прогонване“. Това е и логичен резултат, тъй като кадрите са подправени. Различни технически недостатъци показаха, че кадрите на акулата са допълнително добавени в клипа.

 

 

Марс никога няма да бъде толкова голям на нощното небе, колкото Луната

Ако сте се доверили на информацията, че ще можете да видите Марс толкова голям на нощното небе, колкото е Луната, заблудили са ви. Подобно нещо няма как да стане – никога. Твърдението започва да циркулира още през 2003 година, а всяка година се завръща отново. Истината е, че човек може да види Марс голям колкото Луната (наблюдаван с невъоръжено око), ако използва 75x телескоп. През 2014 тази измислица достига до ниво, при което моментът, в който ще се случи това „събитие“, съвпада с момента, в който Червената планета ще се намира от другата страна на Слънцето. Всъщност изравняването на размерите е възможно, ако Марс се приближи около 118 пъти.


 

Въпреки патента сребърният оксид не лекува ХИВ

В средата на 90-те години на XX век Американската патентна служба одобрява патент за формула, съдържаща сребърен оксид, която може да се пребори с ХИВ. През лятото на 2014 година в 9GAG се появи пост, в който пишеше: „Искате ли да научите една тайна? Проверете в Google 5676977“. Това е номерът на патента, а съобщението е ясно – налично е лекарство за коварната болест, което остава скрито от обществото. За съжаление, дори и да ни се иска, това не е така. Не трябва да забравяме, че патент не означава, че формулата е получила одобрението на FDA (Американската правителствена служба на храните).

 

Световно затъмнение, огромни акули и извънземни - на страница втора >>>>

NASA не е предвидила световно затъмнение

Още един постоянно завръщаш се мит – през декември 2012 година NASA е предвидила глобално затъмнение. Това, разбира се, не се случва, но се завръща отново през 2013, а след това и през 2014 година. Според информацията ще настъпи глобално затъмнение, което ще продължи 3 дни. Ако смятате, че това е всичко, не е. През този период планетата ни ще пътува през различни измерения. В основата е клип, в който Чарлс Болдън, администратор от NASA, коментира какво трябва да е поведението на населението в различни бедствени опасности – торнадо, наводнения и други подобни, но в никакъв случай пространствено пътуване.

 

 

От Центъра за контрол и превенция на заболяванията (CDC) никога не са признавали, че противовирусната ваксина не работи

Един от щамовете на сезонния вирус е претърпял лека промяна, което означава, че вирусът също се е изменил от момента, в който са били произведени ваксините. Тази информация беше подхваната от Natural News, които достигнаха до заключението, че от CDC признават, че ваксината не работи. В това твърдение се пропуска фактът, че противогрипната ваксина покрива различни щамове, а не само един.

 

Извънземното от Атакама не съществува

През 2003 година учени откриват човешки останки в пустинята Атакама, Чили. Сериозният интерес към това откритие идва от факта, че скелетът е много по-малък – с размери, отговарящи по-скоро за дете, но не точно. Това води след себе си спекулации, че всъщност това са останки на извънземна форма на живот. За откритието е заснет и документален филм Sirius, който също набляга на мистериозния произход на скелета. Ата, както е наречен, може би е страдал от различни болести, които могат да доведат до подобни деформации – нанизъм, прогерия или страничен ефект от мумифицирането.

 

Във Флорида не е бил забелязан двуглав алигатор

През лятото на 2014 година снимка, направена от Джъстин Арнолд, който твърди, че е заснел двуглав алигатор, взривява интернет. За съжаление на фотографа, а и на почитателите на подобен тип мистерии, „нещото“ на фотоса не е истинско животно. Самият Арнолд явно е голям почитател на такива „открития“, тъй като в страницата му е пълно с други подправени кадри, включително риба, покрита с козина.

 

 

Слънцезащитният крем не предизвиква рак

През лятото, сезона на слънчевите плажове, от RealFarmacy.com публикуват материал, според който слънцезащитният крем може да причини рак. Според информацията предпазването от слънчевите лъчи води до недостиг на витамин D, а това до сериозен риск от меланом. Друга причина е, че слънчевото масло съдържа химикали, които нарушават ендокринната система.

 

Мегалодоните са изчезнали

От Discovery Channel създадоха интересен мит, който бързо превзе интернет. По време на Shark Week (седмица, посветена на предавания за акули) беше излъчено предаването Megalodon: The Monster Shark Lives („Мегалодон: чудовищната акула е жива“), според което огромната акула живее някъде в дълбините на океаните. Въпреки че в самото предаване изрично беше упоменато, че са използвани актьори, а не учени, това остана незабелязано от много зрители.

Забавни загадки, които науката не може да реши 

Тагове: