На теория Microsoft „погребаха“ добрия стар IE още преди 4 години със старта на Windows 10. Дългосрочната стратегия на компанията по това време беше свързана с чисто новия Edge – браузър от следващо поколение, създаден буквално от нула, който изцяло да замени вече доста архаичния Explorer като основен инструмент за сърфиране в Windows среда.

Въпреки това Internet Explorer все още е включен като опция в пакета приложения на всяка стандартна Windows 10 инсталация. Причината за това е запазване на обратна съвместимост със стари версии на операционната система и различни уеб приложения, използвани основно от бизнеса.

По този начин Microsoft се надяваха да осигурят плавен преход за публичните учреждения и корпоративните си клиенти, които разчитаха на Internet Explorer като браузър по подразбиране.

За съжаление реалността се оказа доста по-различна. IT отделите на много компании предпочетоха да продължат да използват IE с различните му режими на съвместимост, за да избегнат колкото може по-дълго трудоемката и скъпа процедура по осъвременяване на вече съществуващите си уеб приложения.

В същото време лъскавият нов Edge не се оказа достатъчно привлекателна алтернатива не само за бизнеса, но и за масовите потребители. Въпреки че беше много по-лек, пъргав и поддържаше всички модерни интернет стандарти, той така и не успя да се наложи пред конкуренцията на алтернативи като Firefox, Chrome, Opera. Още повече, че Edge се предлага единствено във версия за Windows 10 и не е наличен за по-старите варианти на операционната система.

Така Windows 10 платформата се оказа в меко казано конфузна ситуация. От една страна, интернет браузърът по подразбиране, който създателите ѝ очакваха бизнесът да използва, не успя да спечели достатъчно популярност.

От друга, все по-архаичният Internet Explorer представлява непрекъснато растяща заплаха за корпоративната сигурност, тъй като не се поддържа официално от години нито на ниво съвместимост с актуалните уеб стандарти, нито от гледна точка на кибер защита.

Напоследък Microsoft, явно осъзнавайки тази дилема, обявиха, че активно работят върху нова версия на Edge, която обаче ще е базирана върху популярния проект с отворен код Chromium, зад който стоят Google. По този начин в новия си вариант Edge вече няма да бъде Windows 10 ексклузив и това ще осигури много по-широка съвместимост с Windows 7 и 8. По този начин корпорацията се надява да улесни допълнително бизнеса в прехода му към новия браузър и да затвори Internet Explorer страницата завинаги.

За съжаление дори и това да помогне, процесът вероятно ще е доста по-продължителен, отколкото Microsoft са се надявали – най-малкото защото ще отнеме години преди и последните legacy приложения да бъдат окончателно пренаписани, за да работят с Edge.

Тагове: