Историята на MobiSystems, компанията – създател на най-популярното и най-продаваното в света офис мобилно приложение – OfficeSuite, е дълга и интересна. Най-вече поради зашеметяващия факт, че една малка българска фирма съумява да се конкурира, и то изключително успешно, със софтуерни гиганти като Microsoft. През март тази година тя беше отличена и с призовото място за най-иновативна компания на 2014 г. и получи награда от Българската търговско-промишлена палата (БТПП) с признание за качествата и за огромния успех на международно ниво. За пътя на компанията, по който тя е достигнала до впечатляващия си успех, си говорихме с Николай Късовски и Ния Йотова.

 

Всеки път си има начало

Началото поставят бизнес съдружниците Станислав Минчев и Димитър Митев, които през 2001 година имат съвместен бизнес – издателство СофтПрес, най-голямото по онова време, публикуващо книги за софтуер. Основен акцент на двамата става разработката на мобилни речници – дори сключват договор с Oxford и започват да предлагат моноезични и двуезични речници, които вървят много добре на пазара. Компанията е и официален представител на Oxford, PONS и Collins за цял свят.


Още през 2003 година Станислав Минчев (CEO на MobiSystems) има идеята за разработка на офис приложение – един амбициозен проект, с много въпросителни, но и с много скрит потенциал. Първоначалната версия на OfficeSuite е разработена за операционната система Palm, a впоследствие за Symbian. Николай Късовски (CТО в компанията) разказва, че в началото на MobiSystems голяма част от успеха се дължи на качествените програмисти, които съставят екипа на разработчиците тогава. Когато през 2007 година излиза първият iPhone, компанията значително засилва продажбата на речници за новата платформа през новия App Store. Ния и Николай споделят, че на този етап, благодарение на приходите от продажбите към новата платформа, компанията успява да се разрасне добре като ресурси и екип – наемат се нови хора и всички колела започват да се въртят още по-усилено в посока най-иновативното и пробивно „творение“ на MobiSystems – приложението OfficeSuite.

 

Голямото усилие, което ражда успех

Шансът на компанията да разработи приложението, което в момента е толкова успешно и силно използвано по целия свят, идва чрез Sony през 2009 година. Представители на MobiSystems присъстват ежегодно на множество технологични и IT изложения и именно на едно от тях осъществяват контакт с компанията, която им възлага амбициозния проект: разработката на OfficeSuite за Android, като приложението ще бъде предварително инсталирано на всички нови Android мобилни устройства на големия производител. „Първата версия трябваше да бъде готова за три месеца“, уточнява Николай, „и решаващото беше, че ни стискаше да се заемем с това, да пое­мем ангажимента отговорно и да го изпълним в срок. Работех­ме на пълни обороти. Само за информация, в договора ни фигурираше клауза, че за една седмица забавяне ние ще дължим неустойка от 50 000 евро.“

Екипът обаче се справя напълно в срок, и то блестящо – дори без да се налага никой да работи извънредно. Всъщност това и досега е практика във фирмата – никой не доработва допълнително и в почивни дни. Всичко е резултат от добрата организация и професионализъм, които дори в напечени моменти довеждат нещата до желания резултат. Работата върху следващите версии на приложението го доказва – към момента то се използва в над 200 милиона устройства, в над 205 страни по целия свят. Това е крайният (и желан) резултат от извървян смело и уверено път,от страна на компанията - път, който на моменти е бил неравен и труден. Към момента приложението присъства като прелоуд на мобилните устройства на Sony, Acer, Barnes and Noble (Nook), Toshiba, Sharp, Alcatel, Archos, Polaroid, ViewSonic, Kyocera и други.

 

В анатомията на едно офис приложение

Едно от големите предимства на OfficeSuite, което го отличава от конкурентните приложения на „гигантите“ Microsoft и Google, е, че приложението позволява съхранение в разнообразни cloud услуги, по желание на потребителя: One Drive, Google Drive, DropBox, SugarSync, и други. Всеки може да синхронизира файловете си с каквото прецени и желае, докато при конкурентните големи компании синхронизацията е позволена само към собствените им cloud услуги.

 

Към момента приложението OfficeSuite присъства в над 200 милиона устройства по цял свят.

 

Безплатната версия на приложението има ъпгрейд към платена и при желание може да се инсталира. Но и като безплатна услуга OfficeSuite предлага много добри функции, с които всеки може да извърши необходимото, за да работи на мобилното си устройство – да редактира файл, да го запази, да го качи в cloud.

Premium функция е конвертирането на pdf в Word и Excel файлове, както и Word към pdf, поставяне на парола на определени файлове, да се запазва в различни формати, да се редактира pdf файл. Приложението работи еднакво добре на смартфони и на таблети и това също го отличава от конкуренцията. Microsoft например поддържат различни Android офис приложения за смартфон и за таблет, вместо да разработят едно приложение, което да се адаптира според екрана, независимо какъв размер е той.

 

Безплатната версия на приложението предлага редакция на файл, запазването му и споделянето му в клауд. За разлика от конкурентите си OfficeSuite позволява съхранение в разнообразни облачни услуги.

 

 

OfficeSuite е наличен на над 50 езика, а гладката му и user-friendly функционалност и интерфейс го правят към днешна дата едно от най-предпочитаните приложения в целия свят. Според Николай и Ния успехът на MobiSystems сред нейните клиенти и предпочитанието към нея се дължи и на нейната гъвкавост и бързи реакции в задоволяването на нуждите и изискванията им – част от големите предимства на малката компания.

 

Екипът зад качеството и какво предстои

Николай Късовски лично участва в подбора на програмистите и от него разбираме, че не е нужно да имаш кой знае какъв опит, за да станеш част от компанията – включително нае­мат и хора, току-що излезли от университета. Тестът, който се дава на кандидатите, е един и същ за всички – и опитни, и неопитни. Необходимо е, естествено, да имат алгоритмично мислене и добри познания по съответния език. Логично, отделът на разработчиците е и най-големият в компанията.

Когато попитахме какви качества се търсят у хората, които стават част от екипа, получаваме простичък, но много смислен отговор: „Трябва да са „смарт“. Ния споделя, че в корпоративната среда на компанията има огромна креативна свобода – всеки е свободен да развие идеята си, стига, разбира се, тя да има достатъчно голям потенциал.

Безспорно голямата амбиция на MobiSystems на този етап е да предложат приложението си и за Windows, а също така и да разгърнат продажбите му достатъчно, за да стъпят на корпоративния пазар. И е необходим само един бърз поглед назад към пътя на компанията и нейната силна амбиция и професионализъм, за да бъдем сигурни, че ще стане точно така.

Прочетете и смайващата история на Walltopia! Българската компания, изкачила се до върха.