Ситуацията около графичните процесори на Nvidia с новата архитектура Volta става все по-странна. Обявена преди точно пет години, за сега Volta има само един представител в потребителския клас - Titan V. Всъщност потребителският й характер е доста спорен, когато вземем под внимание цената от 3000 долара и насочеността й към научни изследвания.

Сега Nvidia ни даде още един повод за чудене какво точно се случва с GeForce моделите, използващи архитектурата Volta. По време на Game Developer Conference (GDC) в Сан Франциско Nvidia представи нови функции към Nvidia GameWorks и може би това е намек, че ще видим следващото поколение GeForce съвсем скоро.

Функциите са част от “високо мащабируемото” решение RTX, което според компанията “ще доведе до нова ера” за рейтрейсинг технологиятa, като е способен да извършва рейтрейсинг в реално време. RTX ще бъде съвместим с DXR - рейтрейсинг API на Microsoft за DirectX. Важно е да се отбележи, че и двете решения ще се поддържат от по-стари графични процесори след софтуерен пач. Само специалните GameWorks функционалности на RTX са специфични за “Volta и бъдещите GPU архитектури”.

Тотално ви обърках, нали? Добре, да започнем с това:

Какво е рейтрейсинг?

Това е рендъринг технология, базирана на начина, по който виждаме света. В природата светлинните фотони отскачат от различни обекти, преди да бъдат отчетени от очите ни. Симулирането на движението на всеки фотон в реално време е доста амбициозно начинание и тук идва ролята на рейтрейсинга. Той обръща процесa, като изпраща милиони светлинни линии от камерата към сцената в преден план. Когато лъчите отскочат от обект започва проверяване на характеристиките на обекта, както и на източниците на светлина около него, за да се калкулира точния цвят на пиксела, който трябва да виждате на екрана си.

Как се осъществява рейтрейсинга.

Това е възможно най-простото обяснение и нито аз, нито вие вероятно искате да задълбаваме в сложни алгоритми. Всичко, което ви е нужно да знаете, е, че тази технология е ключова, за да изглеждат сцените, които виждате, по-реалистични. Горе-долу всички пре-рендърнати CG изображения, които се използват в холивудските блокбъстъри, използват рейтрейсинг, но до момента технологията бе смятана за твърде тежка за имплементиране във видео игри, като изключим определени ефекти.

Nvidia и спорните ефекти

Технологичният гигант, цитиран от Engadget, казва, че много гейминг разработчици вече са се включили в усъвършенстването на рейтрейсинг технологията в реално време на Nvidia. Изглежда тази седмица на GDC ще бъдат представени множество демота от различни компании, използващи разнообразни енджини. Сред тях са Epic Games с техния Unreal Engine, EA с Frostbite и Unity. Гейм студия, които също са се захванали с технологията, са EA, 4A Games (създателите на поредицата Metro) и Remedy (Quantum Break).

Ще бъде интересно да видим какво точно ще покажат всички тези компании и доколко тази технология ще поизпоти съвременния хардуер. GameWorks, функцията, в която е вкаран рейтрейсинга на Nvidia, си остава спорно прието явление. Тя позволява на разработчиците да вкарат в игрите си готини ефекти, свързани с физиката и осветяването, което използват в играта. Най-известните от тези ефекти са HairWorks, първо появила се в The Witcher 3, и TurfWorks. И двете правят тревата и косматите животинки да изглеждат по-естествени.

Кадър от Final Fantasy XV с пуснат Nvidia HairWorks.

На хартия звучи добре, но много PC геймъри ще опишат GameWorks с “Изключи го това и ще имаш 20 кадъра отгоре”. Освен много тежка, технологията е оптимизирана (на теория) само за видео картите на Nvidia. Използването на GameWorks с GPU на AMD води до трагично представяне по време на игра, а както отбелязах - същото се случва и при графичните процесори на самите Nvidia.

GeForce Volta… или нещо друго?

Запазени за Volta и бъдещи архитектури” е може би най-важното нещо, което от Nvidia са казали на GDC при представянето на новата рейтрейсинг функция. Наскоро се появиха слухове, че следващите GeForce видеокарти може изобщо да не са базирани на архитектурата Volta, а на друга, наречена Ampere. Дали това ще се случи? Надяваме се да разберем съвсем скоро. Computex 2018 наближава и сцената в Тайпе е една от най-обичаните за Nvidia. Може би точно там ще бъде дебютът на новите геймърски видео карти.

Remedy и EA повеждат с демота

Вече можем да видим нагледното приложение на ретрейсинг технологията в реално време на Nvidia в демота на Remedy и Electronic Arts.

И докато сме на тема гейминг, вижте какви са първите ни впечатления от предстоящата Far Cry 5 и как да се включите в тегленето на две страхотни награди.