През последните години може би и на вас ви е поомръзнало непрекъснато да срещате в новините съобщения за „поредната открита чужда планета“. Някъде там, далеч, на такова разстояние, че изобщо не би трябвало да ви интересува. И в повечето случаи наистина е така – към момента са регистрирани няколко хиляди извънземни „свята“, като за някои от тях дори се смята, че може да приютяват живот. Но не за тях ще става дума сега.


Подборката от десетте „най-най“ големи рекордьори със сигурност не е пълна и към нея може би лесно ще добавим още любопитни екзопланети. Но нека не прекаляваме и да задоволим любопитството си, като видим само най-екстремните светове, разбира се, с концептуални компютърни графики за всеки от тях.

 

Най-младата

Това е „бебенцето“ сред познатите нам планети. Е, все пак доколкото можем да наречем една планета „млада“ – тази е на около 35 милиона години, което по нашите критерии е огромен период време, но съотнесено към възрастта на Вселената, е направо един миг. Земята е около 100 пъти по-възрастна спрямо BD+20 1790b (ама че идиотски имена, няма как де – класификация).

 

 

За сравнение предишната планета рекордьор по младост е била на „цели“ 100 милиона години. Учените много се радват, когато попаднат на такава находка, защото тя им позволява да научат много повече за процеса на еволюция на планетите и в добавка – защо откриването на толкова млади планети е рядко явление.


По-младите планети освен това са много по-активни. Те често притежават интензивни магнитни полета, генериращи ефекти, подобни на слънчевите петна и изригвания (протуберанси). Тези процеси често объркват астрономите, защото не могат да бъдат сигурни дали наблюдават една планета или планетна двойка. Дори за BD+20 1790b (ох, колко  ми харесва това име!) в момента те не могат да бъдат абсолютно сигурни и ще са им нужни още години проучвания.

 

Най-възрастната

Най-достолепната „госпожа“ от краткия списък вероятно е възникнала само 2 милиарда години след предполагаемото явление Голям взрив, причина за създаването на Вселената (преди около 13.8 милиарда години). Този наистина възрастен извънземен свят се намира достатъчно близо до звездата си, за да притежава течна вода на повърхността си. Освен това тя има планета близнак, която обаче е малко по-далеч, замръзнала е и е доста по-млада.

 

 

Kapteyn B, както се нарича екзопланетата, е много интересна. Първо, това е една от най-близките планети до нашата Слънчева система. Тя, заедно с цялата останала планетарна система и звездата, около която обикаля, някога са били част от чужда миниатюрна галактика. Според учените тя е била погълната от Млечния път и по този начин е разпръснала съставящите я звездни системи из цялата си вътрешност. Това обяснява не само подозрителната възраст на планетата, но и намирането на още „остатъци“ от древната галактика в нашата, както и съседни на нея като Omega Centauri.

 

Най-твърдата

Kepler-10c е повече от 2 пъти по-голяма от Земята, което само по себе си не е кой знае какъв рекорд, защото дори този размер я поставя в категорията минигиганти. Странното около нея обаче е това, че измерената маса на екзопланетата надвишава 17 пъти тази на нашата! Което е много странен резултат, далеч над очакваните средностатистически стандарти.

 

 

Плътността на Kepler-10c според астрономите, които я проучват, се дължи на факта, че тя се състои предимно от скали и други плътни вещества. Обикновено планетите гиганти са газови (като нашите Юпитер, Нептун и др.) и поради тази причина са много по-леки. Докато това гигантско парче скала е кораво, плътно и… много тежко.

Най-мократа

Отново една планета, много по-голяма от Земята. Само че масата на GJ 1214b не се дължи само на големия размер, а идва от факта, че тя притежава адски много вода. Да, вода! Истински „Воден свят“, само че не точно като във филма – ето защо.

 

 

През 2009 година астрономите откриват тази планета и с учудване установяват, че тя е съставена предимно от вода, само че за жалост с много по-висока температура в сравнение с тази на Земята. Те са анализирали атмосферата и по времето на преминаване пред собствената й звезда (около която обикаля) и така установили състава – вода в необикновено състояние. Нещо като „горещ лед“ създаден под въздействието на висока температура и огромно налягане. Вероятно планетата е възникнала на доста по-голямо разстояние от нейното слънце, образувала е огромните си количества лед, а впоследствие се е приближила и се е нагряла значително. Според изчисленията на астрофизиците около 2018 година положението на тази планета ще е такова, че ще позволи много по-детайлни проучвания.

 

Най-бързата

Спринтьорката в нашата класация тежи цели 8 пъти повече от Земята, но затова пък е почти два пъти по-малка по размер от нея (не обръщайте внимание, че на рисунката е изобразена толкова голяма). Тежка и дребна… но затова пък демонстрира една от най-бързите орбити, откривани до момента. Нарича се COROT-Exo-7b.

 

 

Докато нашата родна Земя се нуждае от около 8766 часа, за да завърши една пълна обиколка около Слънцето, то извънземният „бързак“ прави същото нещо само за… 20 часа! Или, както се досещате, там празнуват Нова година всеки ден. Въпреки че тя не е най-горещата планета, която познаваме, все пак и тук тя се доближава до рекорда със своите 1000 – 1500 градуса по Целзий, лъхащи приятно от лавата на повърхността й.   


Още един уникален факт около COROT-Exo-7b е този, че тя е открита при използването за пръв път на нов метод (транзитен), чрез който учените определят масата и радиуса на планетите. По-ранните методи са позволявали определянето само на масата.

 

Най-студената

Планетата с ужасяващо сложно име OGLE-2005-BLG-390L B може би за по-лесно е трябвало да бъде наречена Ледената планета Х от (от "Междузвездни войни"). Това е най-студената екзопланета, откривана до момента. Средната температура на този вледеняващ свят е около минус 200 градуса по Целзий. Тя се намира на значително разстояние от своята звезда – обикаля около нея за повече от 10 земни години, като самата звезда е от класа на нашето Слънце.

 

 

Тази планета държи и още един рекорд – за най-отдалечената открита за момента от хората планета. Намира се на повече от 28 000 светлинни години от Земята.

Най-топлата

На другият „край“ на температурната скала на известните нам планети е поставена към момента Kepler 70-B. Тя чупи още няколко рекорда. Освен че е най-горещата позната екзопланета със своите над 7000 градуса по Целзий, тя е и планетата с най-близка орбита до своята звезда. Само за сравнение – орбитата й е цели 65 пъти по-близо до звездата си, отколкото нашият Меркурий обикаля около Слънцето. Освен това заради близостта и типа на орбитата притежава огромно ускорение и е една от най-малките планети, които сме откривали.

 

 

Слънцето, около което обикаля Kepler 70-B, също е много забележително. То е от тип червен гигант, за когото нормалното е да се разширява и експлодира. Но тази звезда някак си се е стабилизирала, не е „гръмнала“ и се е свила отново до среден размер. По време на този процес обаче тя е успяла да „издуха“ атмосферите на своите газови гиганти.

 

Най-леката

Тази планета чупи рекорда за най-лекия извънземен свят, откриван някога. Въпреки че масата и е близка до тази на Земята, то огромната и рядка атмосфера от водород и хелий я прави с 60% по-обемна от нашата планета. Всъщност преди време атмосферата й е била дори още по-раздута, но червеното джудже, около което кръжи, е изпарило голяма част от нея.

 

 

За да анализират планетата, наречена KOI-314c, учените я сравняват с нейната съседка. Двата чужди свята са „вкопчени“ един в друг под влияние на гравитацията, което пък предизвиква забележими колебания във времето, нужно на всяка една да обиколи общото слънце. Втората планета близнак е наречена KOI-314b и е много по-плътна – тежи 4 пъти повече от Земята и в сравнение с нея нейната посестрима е в пъти по-лекичка.

 

Най-тъмната

Спокойно, това не е планетата на Тъмната страна. Просто този извънземен свят, макар и да се намира близо до своето слънце, се явява най-мрачният, който е откриван. За сравнение – в нашата Слънчева система Меркурий се счита за много тъмна планета, като отразява само 10% от слънчевите лъчи. До откриването на TrES-2b астрономите смятали, че именно Меркурий е най-тъмната (явно доста пообгоряла) планета. Но когато на „мушката“ попаднала тази чернилка и те започнали да я изследват, се оказало, че нейната повърхност отразява по-малко от 1% от светлината на огряващата я звезда! Абсолютен рекорд. Това я прави по-черна и по-малко отразяваща от парче въглен или черна акрилна боя!

 

 

Учените не са съвсем сигурни кое прави атмосферата и толкова тъмна. Някои теории предполагат, че това се дължи на високи концентрации на натрий или титанов оксид в газообразна форма.

 

Най-странната

Formalhaut B, или както още я наричат „Планетата – зомби“, дължи името си на факта, че тя буквално е възкръснала от мъртвите. През 2008 година се смятало, че това е само един облак прах, но след това планетата се появила от нищото. На всичко отгоре тя се движи точно като зомби – непредсказуемо. Има една от най-странните познати орбити за всички небесни тела – вместо да следва елиптична или параболична траектория, тя се движи буквално на зигзаг. И учените не знаят защо. Вероятните й размери са близки до тези на Юпитер, но около нея има гигантски облак прах и астероиди, които променят орбитата й. Другата възможност за блуждаещия й характер е, че близо до нея може би има още една гигантска планета, която „обърква“ постоянно орбитата й.

 

 

Планетата се намира на огромно разстояние от слънцето си. В най-голямата си близост тя е на 7.5 милиарда километра от него, а когато е най-далеч, е на цели 44 милиарда километра (за сравнение една от най-отдалечените планети гиганти в нашата Слънчева система, Нептун, се намира „само“ на 4.5 милиарда километра от Слънцето).